Mocions del Ple del mes de maig

Divendres, 16 de juny de 2017 a les 14:56

En el Ple del mes de maig es van debatre sis mocions. D’aquestes, cinc foren aprovades per unanimitat i la sisena, fou desestimada.

Entre les mocions aprovades, hi hagué l’adhesió del consistori al manifest Millorar el sistema sanitari: enfortir l’atenció primària que impulsen entitats representatives dels professionals de l’atenció primària. El text reclama al Departament de Salut de la Generalitat i a les forces polítiques i socials que es facin “les reformes imprescindibles i urgents de l’atenció primària” per considerar que aquesta és l’eina essencial per disposar un sistema sanitari públic millor.

Una altra de les mocions aprovades fou per donar suport a la Plataforma Trans*forma la salut on s’integren associacions i persones que representen la diversitat del col·lectiu trans (és a dir, d’aquelles persones que no s’identifiquen amb el gènere assignat en néixer o que expressen la identitat de gènere de manera no normativa). Entre les reivindicacions d’aquesta entitat, hi ha el fet que la condició trans no s’identifiqui com una patologia i que es treballi per posar punt i final a l’estigmatització d’aquest col·lectiu.

Mocions de contingut econòmic
El Ple també va aprovar una moció per instar al Govern de l’Estat i als grups parlamentaris del Congrés i del Senat perquè impulsin iniciatives per permetre que els ajuntaments que tinguin superàvit puguin reinvertir-lo en les inversions o serveis que considerin adients i sense veure’s limitats per la legislació actual. En aquest sentit, l’alcalde, Joan Playà, es va referir al fet que la normativa actual limita el tipus d’inversions que es poden realitzar i obliga a destinar part del superàvit a l’amortització de préstecs, de manera que “es premia que es pagui als bancs” per davant de fer inversions dirigides a millora la qualitat de vida de la ciutadania.

El Ple també va aprovar per unanimitat una moció per exigir a les companyies elèctriques que retornin a l’Ajuntament els diners cobrats de forma indeguda durant els darrers anys per no haver respectat, entre d’altres, la normativa que limita els imports facturats en concepte de potència contractada. La moció estableix que els diners que s’abonin es destinaran a la lluita contra la pobresa energètica.

Suport al Pacte Nacional per a una societat digital
Finalment, el consistori es va adherir al Pacte Nacional per a una societat digital que està integrat per la Generalitat, les diputacions i el món local amb l’objectiu, entre d’altres, d’impulsar l’administració electrònica o adoptar mesures conjuntes en l’àmbit de la ciberseguretat i de la protecció dels drets de les persones.

Moció desestimada
En canvi, el Ple va desestimar la moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya per regular l’acolliment civil d’infants que es va celebrar per primera vegada a Castellbisbal el passat dia 29 d’abril. Els diferents grups polítics van expressar que respectaven les famílies que optaven per aquest tipus de cerimònia, però que consideraven que no era necessari crear un reglament que les reguli.

La moció va ser desestimada ja que només va comptar amb els vots favorables d’Esquerra Republicana de Catalunya, mentre que Alternativa per Castellbisbal, el Partit dels Socialistes de Catalunya i Ciutadans van votar-hi en contra. El Partit Demòcrata Europeu Català es va abstenir.

Darrera actualització: 07.09.2020 | 12:54