Mocions debatudes en el Ple de març

Dijous, 30 de març de 2017 a les 12:01

Van ser tres mocions: una, perquè l’Ajuntament es doni de baixa de l’AMI; una altra, per rebutjar la sentència pel 9N; i la última, relativa a la plusvàlua.


Baixa de l’AMI

El regidor de Ciutadans, Juan José Montes, va presentar una moció en la qual demanava que l’Ajuntament es donés de baixa de l’AMI per considerar que “l’obligació de contribuir econòmicament amb aquesta associació amb càrrec al pressupost polític no és conforme amb el principi de pluralisme polític”. La moció no va prosperar perquè només va comptar amb els vots favorables de C's i del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) mentre que la resta de grups municipals hi van votar en contra: Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Alternativa per Castellbisbal (AC).

La justícia no és política
De la seva banda, el grup de CiU va presentar també una moció que, sota el títol La justícia no és política, rebutja la sentència del TSJC en relació amb la inhabilitació de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, l’exvicepresidenta, Joana Ortega, i l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en el judici celebrat per la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014.

La moció es va aprovar amb els vots a favor favorables de CiU, ERC i AC i amb els vots en contra de C's i del PSC.

Impost sobre el Valor dels Terrenys (plusvàlua)
Finalment, el Ple va aprovar (amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció de Cs) una moció on es demana al Govern espanyol que modifiqui el Text Refós de la Llei d’hisendes locals per adequar-lo a la sentència que el Tribunal Constitucional (TC) ha dictat aquest mes de febrer en el sentit que els terrenys que no hagin incrementat de valor no han d’estar sotmesos al pagament de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys (popularment conegut com la plusvàlua).

La sentència del TC es refereix, únicament, a l’àmbit foral de Guipúscoa, però atès que el text legal vigent en aquesta comunitat és idèntic al que regeix per a les hisendes locals de la resta d’Espanya, els ajuntaments demanen a l’Estat espanyol que l’apliqui de forma general.

Davant del fet que els ciutadans puguin reclamar que se’ls retornin els diners pagats de forma indeguda, la moció també demana que l’Estat reservi una partida econòmica per compensar els ajuntaments que hagin de fer front a aquestes devolucions de diners i que se n’habilitin espais i oficines d’informació als ciutadans.

Darrera actualització: 07.09.2020 | 12:49