Enterovirus

Els enterovirus són un gènere de virus ARN que circulen àmpliament entre la població i afecten milions de persones en tot el món cada any. Aquest gènere de virus inclou més de 100 serotips diferents que són responsables de quadres diversos, comuns en la població infantil. Majoritàriament produeixen quadres lleus i autolimitats i sovint les infeccions són asimptomàtiques.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l’estiu i la tardor. Les persones amb infeccions asimptomàtiques també poden excretar el virus.

 

Algunes recomanacions

Es recomana fer vida normal i portar les criatures a l’escola com d’habitual; només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol.

  • Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals a les escoles o llars: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones.
  • Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.
  • Davant de qualsevol dubte, s'aconsella consultar amb el pediatre o trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, al portal de Canal Salut de la Generalitat de Catalunya també es pot trobar més informació sobre l'enterovirus: símptomes, prevenció i control i tractament i recursos per a professionals i un recull de preguntes i respostes freqüents sobre els enterovirus.


Són greus les infeccions per enterovirus?
Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus. En el nostre entorn, els enterovirus són habituals en aquesta època de l’any i especialment predominen a l’estiu i a la tardor.


Quins són els símptomes d’alerta de complicacions neurològiques?

  • Cefalea, febre i vòmits
  • Somnolència marcada
  • Postració marcada
  • Tremolors
  • Dificultat per mantenir-se de peu i per caminar
  • Dificultat a la parla, a la deglució o per respirar
  • Paràlisi, parèsia o flaccidesa d’extremitats


Puc portar els fills a l’escola?
Si els teus fills estan sans, no hi ha res que impedeixi que facin una vida normal: que vagin a escola, a les activitats extraescolars, a l’esplai, de colònies... Només en cas que el teu fill o filla tingui febre és millor que es quedi a casa i que s’eviti el contacte amb altres nens petits mentre duri el quadre febril.


A quin centre d’urgències haig de portar el meu fill?
El teu pediatre d’atenció primària està capacitat per valorar i atendre el teu fill en aquests casos i té a l’abast tots els circuits per donar-li la millor atenció. Però si veus que el teu fill presenta alteracions de més gravetat (com podrien ser alteracions en la parla, en la deglució, somnolència molt intensa o sacsejades) porta’l al servei d’urgències hospitalari més proper.

 

En cas de dubte i per a més informació truqueu al 061 CatSalut Respon i consulteu la informació del Canal Salut

Darrera actualització: 26.05.2016 | 12:15