Presentació del llibre “Castellbisbal: Castell, família i conflicte (s. XII-XV)”

Dimecres, 22 d'abril de 2020 (De 19.00 h a 20.30 h)

A les 19.00 hores, a Els Costals

Llibre editat per l’Ajuntament de Castellbisbal. És el resultat de la 2a Beca de recerca sobre història de Castellbisbal.

L’acte comptarà amb la presència de l’autor i d’un historiador que posarà en context el cartell de Castellbisbal, en el marc de l’arquitectura i història militar de Catalunya a l’edat mitjana.

En el decurs de l’acte, es presentarà per primer cop, una reconstrucció virtual del castell, a partir de fons documentals existents.

 

En el llibre, s’analitzen les disputes judicials a l’entorn de la possessió del castell de Castellbisbal. Aquestes es van estendre durant generacions i van enfrontar als castlans de Castellbisbal amb el bisbat de Barcelona, els propis veïns del terme, els senyors de Foix o, fins i tot, la Corona. 

El llibre traça de forma rigorosa, però també amb un llenguatge didàctic i proper, l'evolució de la família dels Castellbisbal i la seva relació amb el castell i terme homònim, des del segle XII fins a la marxa de la família del terme a finals del segle XIV i, especialment, el plet que es va iniciar davant la Cort del batlle general de Catalunya l'any 1441 i que enfrontà els interessos del bisbat de Barcelona amb les reivindicacions dels hereus de Dalmau de Castellbisbal, que volien recuperar el castell. 

Precisament el castell físic de Castellbisbal serà l'altre gran protagonista del llibre. A través de diversos documents i de la informació continguda al plet de mitjans del segle XV, s'ha pogut avançar en el coneixement de la forma i evolució del castell durant els segles medievals, fins al punt de poder fer per primer cop una hipòtesi sobre la seva forma i distribució.

 

Darrera actualització: 05.03.2020 | 11:49