Més de 1.200 hores de formació per a aturats

Divendres, 10 de gener de 2014 a les 12:37

El Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Castellbisbal ha desenvolupat durant el que portem de 2013 diverses accions de formació, de les quals ja n’han finalitzat un total de 10.

Aquestes han suposat un total de 1.211 hores de formació, desgranades en diversos cursos de diferents sectors, tots ells amb la realització de pràctiques formatives dins del teixit empresarial de Castellbisbal. La dada suposa un increment del 53% en el nombre d’hores de formació realitzades el 2012.

L’objectiu de les estades en empreses és posar en contacte directe usuaris de la Borsa de Treball i empreses col•laboradores amb necessitats de perfils professionals amb formació específica. Aquest encaix facilita que en cada edició dels cursos es produeixi la inserció d’una part significativa dels alumnes participants.

Any rere any, aquest servei posa a disposició dels ciutadans que alhora són usuaris de la Borsa de Treball un seguit d’actuacions formatives de caire professionalitzador que s’ofereixen en un catàleg que es renova cada any, en funció tant de les demandes formatives dels usuaris com de les necessitats del teixit empresarial del municipi.

L’objectiu és doble; per una banda, incrementar les possibilitats d’inserció de les persones aturades inscrites a la Borsa de Treball mitjançant l’adquisició de competències professionals i, d’altra banda, donar resposta a les demandes de les empresesen forma de perfils professionals més competitius.

Aquesta formació és subvencionada per l’Ajuntament de Castellbisbal en un 90% del seu import total per tal de fer-la accessible a les persones en situació de desocupació, garantint una formació de qualitat a un preu simbòlic.

Els col·lectius diana de les accions formatives són aquells que des del Servei d’Ocupació es detecta que tenen més dificultats d’inserció i que requereixen una atenció especial quant a millora competencial. De l’anàlisi de les dades de les persones participants, se’n desprèn que, efectivament, s’aconsegueix arribar a les persones que més ho necessiten, la qual cosa converteix la formació professionalitzadora en una eina de millora competencial important.

Dels cursos que s’han portat a terme fins el moment, l’índex de participació ha estat molt satisfactori amb un total de 134 alumnes, un 57.5% homes i la resta, el 42.5 %, dones.

Pel que fa al nivell formatiu previ dels homes participants, el gran gruix (el 75%) tenien una formació elemental com el graduat escolar o el certificat d’estudis primaris, per la qual cosa l’accés a aquesta formació ha permès millorar la qualificació professional de les persones amb formació bàsica i menys possibilitats d’inserció en el seu perfil de partida.

Quant a les dones, més del 66% tenien estudis mínims graduat escolar i formació professional; tenien, doncs, un nivell formatiu superior al dels homes participants. Aquest fet és degut a la major participació de dones en cursos vinculats al monitor de lleure i a les tecnologies de la informació i comunicació, perfils de sortida més preparats però que requereixen un nivell competencial més elevat que en altres professions més elementals.

Pel que fa a les franges d’edat, s’ha posat especial atenció en aquells trams en què la desocupació ha fet més impacte (majors de 45 anys). La majoria dels participants han estat persones de 25 a 50 anys, tot i que en el cas dels homes hi ha hagut més dispersió en relació a l’edat; afegirem el col•lectiu dels menors de 25 com el segon més present, col•lectiu també molt castigat per l’atur.

Enguany, els cursos més demandats pels usuaris han estat el de monitor de lleure seguit dels vinculats al sector de la logística i tecnologies de la informació i la comunicació, aquests últims estretament lligats amb una part important dels perfils sol•licitats per les empreses al Servei Local d’Ocupació.

Els cursos amb un percentatge d’inserció més elevat han estat el d’atenció sociosanitària a domicili, amb un 87.5%, i amb diverses persones inserides en el mateix lloc on han realitzat les pràctiques; el segon curs amb més percentatge de persones inserides ha estat la segona edició del curs de carretoner i recollidor de comandes amb un total del 42.9% d’inserció.

Darrera actualització: 11.11.2019 | 17:16