Josep Mateu i Miró

Història
L’anterior biblioteca Mossèn Jacint Verdaguer va ser inaugurada el 23 de gener de 1977, dia de la Festa Major d’Hivern. Estava situada a un edifici de 185 m2, a prop de la Plaça de l’Església, i es va inaugurar amb un total de 1986 volums. Va estar en funcionament fins el 31 de març de 2011.


Qui era Josep Mateu i Miró?
El nom de la biblioteca vol retre homenatge a Josep Mateu i Miró ( Bovera , 1917), dibuixant i historiador local, amb gran afany per recopilar i divulgar el passat del municipi a través de diverses monografies i col·laboracions a revistes locals. És un dels fundadors del Museu de la Pagesia de Castellbisbal , del que va ser director durant vint anys.

Josep Mateu i Miró (1917-2011) va néixer a Bovera, comarca de les Garrigues (Lleida). Es va llicenciar en Magisteri. Durant els seus estudis va destacar en els cursos de dibuix i va participar en el teatre d'estudiants lleidatà.

El 1937 es va incorporar a l'exèrcit republicà. Dos anys més tard el van fer presoner i va ser tancat al camp de concentració de Moncòfar (Plana de Castelló). La seva família, fugint de la guerra, es traslladà a Castellbisbal, on el pare va exercir com a Secretari Municipal. Alliberat Josep Mateu, va venir també a Castellbisbal, i va passar a
participar en totes les activitats culturals de l'època. Es va casar amb Joana Basolas i Torras i tingueren una filla, Joana.

El 1967 va fundar la primera llibreria de Castellbisbal, que es convertí en un espai de tertúlia i d'elaboració de projectes culturals. Conjuntament amb els seus germans Mateu i Ricard van ser els creadors del Museu Municipal de la Pagesia, ajudats pels Amics del Museu, que es va inaugurar el 1985. 

A partir del 1978 va començar a escriure articles a la revista Arada i posteriorment a  totes les altres revistes locals. Va publicar els llibres: Semblança de Castellbisbal (1987);  El meu poble (1991); Les masies de Castellbisbal (1999); Els 24 carrers més antics de  Castellbisbal (2002); Motius, persones, fets (2007); Història del Museu de la Pagesia   (2008) i va realitzar centenars de dibuixos.

La seva producció literària i els seus dibuixos han estat dedicats sempre a la recuperació de la memòria històrica i dels costums locals. Fets que l'han convertit en el principal Cronista de Castellbisbal. S'ha donat el seu nom a aquesta Biblioteca com a testimoni i mostra d'agraïment per la seva extraordinària labor.

Darrera actualització: 12.12.2017 | 18:48
Darrera actualització: 12.12.2017 | 18:48