Primeres referències a Castellbisbal

La primera referència documental a Castellbisbal data de 1013, fa mil anys, no obstant això les primeres referències al govern del lloc i terme de Sant Vicenç de Castellbisbal les hauríem de datar al segle XVI segons testimonien els llibres d’elecció de jurats (al Fons de l’Arxiu Parroquial de Sant Vicenç de Castellbisbal). El terme inicialment formava part dels dominis del Bisbe de Barcelona fins el 1044, quan passaria a mans del Comte de Barcelona.

D'aquest període hauríem de situar la construcció del Castell de Castellbisbal o de Benviure que se situaria a l'àmbit de l' ermita de Sant Vicenç , al Parc del Castell. No coneixem les carcterístiques que aquest tindria, no obstant la mateixa posició i topònim (Benviure = bona vista) ens testimonia que la funció principal que tindria seria controlar l'estratègic camí de la llera del Llobregat i l'antic port fluvial que se situaria fins al segle XVI a l'entorn de l'actual empresa CELSA, davant del nucli de Sant Andreu de la Barca.

Ja al segle XIV, Castellbisbal, com d'altres nuclis del voltant, depenia de la de la casa de Requesens, segons testimonien, entre d’altres la confirmació l’any 1518 per part de Carles I de la possessions, quedant configurada la baronia de Molins de Rei i Martorell en els diversos nuclis entre els quals el de Sant Vicenç de Castellbisbal. Posteriorment per unions matrimonials la baronia passarà a mans dels marquesos de los Vélez, el 1631. El Marquesat de los Vélez quedarà unit als dels Villafranca del Bierzo, i per últim a la Casa de Medina Sidonia.

Darrera actualització: 22.05.2019 | 14:56
Darrera actualització: 22.05.2019 | 14:56