Història del nom

El nom de Castell del Bisbe, del qual deriva Castellbisbal, surt per primera vegada a la història el 1045, en temps de Ramon Berenguer I comte de Barcelona, Osona i Girona. El Castell del Bisbe formava, amb Sant Andreu de la Barca, Martorell, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Castellví, la Baronia de Rosanes. Guillem de Castellví n’era el casteller i, quan va morir, un dels seus fills, Bonfill Guillem, heretà el Castell de Rosanes i l’altre, Ramon Guillem, el de Castellbisbal.

Mentre era comte de Barcelona Ramon Berenguer I, un subordinat i parent seu, el vescomte Mir de Geribert, s’erigí en cap de la rebel·lió d’un grup de senyors feudals contra el comte de Barcelona, saquejant la pagesia del Vallès i el Penedès.

Ramon Berenguer I, amb un exèrcit prou potent, dominà els rebels i obligà als senyors dels castells a que li retessin homenatge i el reconeguessin com a senyor principal.

En un judici que hi va haver entre Ramon Berenguer I i el bisbe Gislabert de Barcelona, van ordenar a Ramon Guillem de Castellbisbal que els lliurés les postats del castell, les quals li serien retingudes fins que Ramon Guillem hagués prestat jurament de fidelitat al comte de Barcelona, i el reconegués com a senyor principal, tal i com ho venia fent amb els bisbes barcelonins. 1045 és la data més antiga coneguda del Castell.

Darrera actualització: 16.09.2021 | 09:44
Darrera actualització: 16.09.2021 | 09:44