La Joia del Museu 2014: el tallador de quintos

Dijous, 29 de maig de 2014 a les 09:34

Com cada any, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, a més a més de la mostra d’oficis tradicionals hem presentat la Joia del Museu. Aquesta és una iniciativa que consisteix a mostrar alguna de les peces importants dels fons dels museus.

Enguany, el Museu de la Pagesia ha presentat un “tallador de quintos”. Aquesta és una peça datada de 1890 i que havia estat a l’antic Ajuntament, on ara hi ha la seu del museu. Es feia servir en el procediment de reconeixement mèdic dels joves majors d’edat que havien d’entrar al Servei Militar.

Un diumenge entre febrer i març, els joves que eren cridats a files aquell any es presentaven a l’Ajuntament de la seva localitat de naixement on el metge, sempre amb l’ajuda de l’agutzil, feia servir el tallador de quintos per tal de mesurar l’alçada dels nois que entrarien al servei. Si superaven el 1’55 cm i no tenien cap tipus d’impediment físic, ja eren considerats aptes per al Servei Militar.

Una vegada ja se’ls havia tallat es realitzava el “sorteig de quintos”, en què es determinava quina seria la unitat o regiment al qual anirien destinats.

 

Servei militar obligatori

El servei militar obligatori es va instaurar a la corona espanyola amb l’arribada de Felip V, el 1704, i pel sistema de “quintos”, és a dir, un jove de cada cinc era designat per sorteig per anar a l’exèrcit. A partir de 1812, però, es va convertir en un servei universal i es va passar a anomenar “quintos” a tots els joves de cada lleva. 

A Catalunya, però, el servei va seguir essent voluntari fins al 1878. En aquest any, a més a més, es van obrir la possibilitat que els joves es lliuressin del servei militar a canvi de l’abonament de quotes econòmiques. Evidentment aquesta mesura beneficiava les famílies riques i benestants, de manera que els joves que realitzaven el servei militar i anaven a la guerra eren els de les famílies pobres: camperols i obrers.

Aquesta injustícia, que va perdurar en el temps, va provocar aldarulls a tot l’Estat i van ser l’espurna que va fer esclatar la Setmana Tràgica de Barcelona, el 26 de juliol de 1909. Les guerres d’Àfrica havien causat una grandíssima mortalitat entre els joves soldats i les classes més humils van reaccionar amb violència contra aquest fet. L’any 1940, acabada la Guerra Civil, es va instaurar el servei militar obligatori per a tothom fins a l’any 1999, en què l’exèrcit espanyol passà a ser professional.

Darrera actualització: 14.07.2023 | 14:02