Les eines per segar

Divendres, 8 d'agost de 2014 a les 08:50

El punt culminant dels cereals arriba amb la calor, quan els pagesos recullen el fruit sembrat entre els mesos de setembre i octubre; és l’època de la sega al camp i la batuda del cereal a l’era, on es trinxava la palla i se’n separava el gra.

La sega del cereal es feia entre finals de maig i principis de juny, segons les zones i el clima, i durava fins a finals de juliol. La batuda es feia en les setmanes següents, quan el cereal ja estava sec.

L’eina bàsica de la sega ha estat tradicionalment la falç. S’acompanyava de l’esclopet, una peça de fusta que servia de protecció dels dits de l’altre mà del segador. També es podien utilitzar les dalles o els volants. La pedra d’esmolar era també una bona acompanyant del segador, atès que la feia servir per tenir el tall de les eines a punt.

La falç (del llatí falx, falcis) és una eina pràcticament universal que es troba present a les societats agrícoles d’arreu del món. No obstant, sembla que els seus orígens són anteriors a l’agricultura i daten del Mesolític. Les primeres foren usades per grups de caçadors i recol·lectores per tal de recollir plantes silvestres. D’aquesta manera s’han trobat falçs de pedra i d’argila cuita en diverses excavacions arqueològiques del món.

La falç, en ser una eina relativament de baix preu i a l’abast de tots els camperols, era susceptible de ser usada com a arma. Així va ser en nombroses ocasions com il·lustra perfectament la famosa Guerra dels Segadors que s’inicià el dia de Corpus, el set de juny de 1640, conegut com el Corpus de Sang. La Revolta dels Segadors fou la mostra del descontentament de la població rural catalana que havia de mantenir amb les seves collites els nombrosos “Tercios” de l’exercit de Felip IV i el compte duc d’Olivares instal·lats al Principat.

En general, però, la falç ha esdevingut el símbol de la resistència camperola, i junt amb el martell (símbol de la resistència urbana o industrialitzada) han donat pas a unes de les icones més importants del segle XX: les banderes comunistes.

 

Darrera actualització: 08.08.2014 | 08:59