Camí de Ca n'Ametller

Dijous, 23 d'abril de 2015 a les 18:29

Les Casetes-Ca n’Ametller: 2,25 km
Ca n’Ametller-cruïlla: 0,5 km
Cruïlla-Roure: 0,5 km
Total: 6,5 km d’anada i tornada
Dificultat: Baixa

Iniciem l’excursió a les Casetes de Ca n’Oliveró, carretera C-243c km 4.400. Seguim els indicadors de camins en direcció Ca n’Ametller i Ullastrell. 

Més endavant, el camí davalla cap al torrent de Salzes que neix al terme d’Ullastrell, travessa Castellbisbal i desemboca al riu Llobregat. L’erosió del torrent ha format un congost molt estret que no ha deixat espai per a l’establiment d’horts, però que manté la vegetació de ribera. 

Si mirem les parets verticals del torrent hi veurem dues coves artificials, una a cada costat del torrent. Es tracta dels columbarisdues petites cavitats tallades en l’argila, que daten dels segles I-IV i que eren espais d’enterrament i incineració col· lectius. La primera la trobareu al marge de pedra sota la casa de Ca n’Ametller, al final d’un camp, i la segona l’heu de buscar a la paret oposada, sota la masia de Can Nicolau de Dalt. 

Seguim fins a l’antic mas de Ca n’Ametller, documentat en un cens parroquial del 1573. A començaments del segle XX s’encarregà a Lluís Moncunill  la construcció d’un celler de grans proporcions d’estil modernista i també la torre destinada a dipòsit d’aigua i colomar. L’antiga casa fou enderrocada i l’edifici actual és de mitjan del segle XX. 

Continuem en direcció a Ullastrell. A 500 metres, en un revolt molt obert que gira a l’esquerra, prenem un camí que surt a la dreta i baixa suaument entre antics camps de fruiters. Al fons del torrent es pot distingir el roure de Ca n’Ametller. Destaca enmig d’un petit grup d’altres roures i alzines que formen una clapa boscosa de gran alçada. No es pot precisar l’edat de l’exemplar,  però per les dimensions i l’alçada cal pensar que és centenari. A tocar de la base del tronc hi ha la bassa de rec que recollia l’aigua d’una deu. Retornem desfent el camí. 

Font documental: Mapa del patrimoni, Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 17.06.2019 | 16:45