Riu Llobregat i Riera del Morral del Molí

Dimarts, 25 de març de 2014 a les 16:02

Us proposem conèixer els límits occidentals del nostre terme municipal de la forma més senzilla: seguint el riu Llobregat i la riera del Morral.

Pont del Diable- Riera del Morral: 3 km
Riera del Morral- Carretera del Suro: 2,6 km
Total: 11,2 km d’anada i tornada
Dificultat: Mitja

Descripció
Iniciem la ruta al Pont del Diable, sense travessar-lo, en direcció Montserrat pel costat de Castellbisbal, senyalitzat amb marques vermelles i blanques com a GR-97. El camí no té pèrdua ni cap dificultat i ens podem dedicar a mirar les restes de bosc de ribera que encara es manté aigües amunt del Pont del Diable, ja que en el curs baix, amb la pressió antròpica ha anat desapareixent. Aquest espai està inclòs a la Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d’espais naturals que té com a objectiu fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals amb l'activitat humana que s'hi desenvolupa.

Tot i que en alguns punts del riu el bosc de ribera despunta amb alguns exemplars de salzes, tamarius, oms i freixes, els pollancres de gran alçada són els més destacats a les proximitats del riu. Els arbres de ribera més grans són un excel·lent dormidor d’aus aquàtiques, en especial del corb marí gros. Alhora serveixen de llocs de nidificació d’algunes aus, com per exemple la garsa, el teixidor i l’oriol. Així mateix, els rapinyaires utilitzen aquests punts com a llocs de vigilància i també els bernats pescaires els utilitzen per descansar, sobretot als mesos d’hivern.

L’aiguabarreig del Llobregat amb la riera del Morral marca el límit de Castellbisbal, girem doncs cap a la dreta per remuntar la riera. Hi ha un camí que puja per la riera, però apareix i desapareix i cal estar atent per seguir-lo. De tota manera, es pot passar per la llera sense dificultat. Heu de portar calçat que es pugui mullar perquè sempre hi baixa aigua i, evidentment, eviteu els dies de pluja i posteriors. Tot i que el terme municipal acaba 500 metres abans del pont de la carretera del Suro, BV-1202, us proposem arribar-hi. És un bon lloc per reposar abans de fer la tornada desfent el trajecte.

Aquesta ruta enllaça amb la titulada Arc romà i Pont del Diable.

Darrera actualització: 17.06.2019 | 16:48