Època romana

Tot i la presència provable de població humana des de la prehistòria a Castellbisbal, podem partir de l'època romana com a antecedents immediats a l'actual poblament.

En època romana –antiguitat tardana- podem suposar l’existència de com a mínim dos nuclis habitats al voltant de l’antiga vil·la romana de Can Pedrerol de Baix que es trobarien als voltants de l’ ermita de Sant Quintí i de la capella de Sant Joan de Benviure . A aquests dos nuclis hi hem de sumar el Pont del Diable que possiblement va originar algun petit assentament humà previ a la construcció de l'arc de triomf del pont.

Can Pedrerol de Baix és una vila romana dedicada al conreu i a la producció i comercialització del vi. Les intervencions arqueològiques dutes a terme arran de la construcció de la línia de tren d'alta velocitat varen posar a la llum les restes de la zona productiva (pars rustica), mentre que possiblement la zona residencial estaria situada entre la masia amb elements d'estil modernista i l' ermita de Sant Quintí .

Sant Joan de Benviure és una capella mig enrunada d'estil barroc, on fruit d'unes intervencions arqueològiques es va documentar una necròpolis d'època romana tardana (aproximadament, del segle V) amb tombes del tipus de tegulae.

Per últim, destaca el Pont del Diable , situat entre els termes municipals de Castellbisbal i Martorell on destaca un arc de triomf que es troba situat dins del terme de Castellbisbal. Aquest arc de triomf possiblement serviria de delimitació del terme de administratiu de Barcino. En tot cas destaca pel seu estat de conservació, que junt amb el mateix pont d'estil gòtic el configuren un dels elements arquitectònics més singulars de Catalunya.

Per últim, d'època romana s'ha de destacar a les parets de la riera de Salzes, entre Can Nicolau de Dalt i Ca n’Ametller, uns orificis que s'han identificat com un parell de columbaris de l’època romana imperial, essent nínxols en els quals guardaven les cendres dels seus difunts.

Darrera actualització: 16.09.2021 | 09:42
Darrera actualització: 16.09.2021 | 09:42