A Castellbisbal, com canalitzem la solidaritat ciutadana amb la població ucraïnesa

Des de l’inici de la guerra d’Ucraïna, nombrosos veïns i veïnes del poble han expressat a l’Ajuntament el seu desig d’ajudar a la població ucraïnesa. Davant d’aquesta onada solidària, el consistori vol fer arribar a la ciutadania les principals recomanacions per garantir que les actuacions que es duguin a terme siguin efectives.

Totes les accions impulsades pel consistori es fan seguint les instruccions de persones expertes en conflictes internacionals i a l’empara de les administracions competents i organitzacions amb experiència contrastada en cooperació internacional.

Com podem ajudar?

Existeixen dues grans línies per donar suport a la població ucraïnesa: la tramesa d’ajuda urgent i la gestió de l’acollida de persones refugiades.

En relació amb l’acollida, l’actuació municipal es fa seguint les instruccions de la Creu Roja que és l’entitat que està gestionant, a tota Espanya, l’atenció de les persones que arriben a casa nostra. En concret, la Creu Roja s’encarrega de fer la primera fase d’acollida que es duu a terme en centres habilitats especialment on hi ha tots els recursos necessaris perquè les persones ucraïneses puguin regularitzar la seva situació i rebre l’atenció i els ajuts que calguin.

Passada aquesta primera fase d'acollida, les persones refugiades seran derivades als municipis i Castellbisbal també s'ha posat a disposició per fer aquesta acollida que es calcula que, en cas de ser necessària, es produïria en un termini de 4 a 6 mesos.

En el cas de persones particulars que decideixin acollir per iniciativa pròpia i sense seguir els canals oficials establerts, és important que n’informin a l’Ajuntament per tal que les persones refugiades puguin ser registrades i que no quedin excloses dels ajuts i suports que necessitin.

Consulteu les dades bàsiques en aquest cartell

Registre per acolliments: Ucraïna 2022

L’Ajuntament està creant un registre local de persones que s’ofereixen a col·laborar per atendre les persones refugiades ja sigui a través de l’acollida de persones com aportant materials o donant suport en tasques concretes. Si voleu afegir-vos a la llista de voluntariat, cal que ompliu el formulari que trobareu en aquest enllaç i us avisarem en cas necessari.

Si vull fer donatius, per què és millor enviar diners?

Totes les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny, insisteixen que no és recomanable enviar materials a les zones dels conflictes i que és molt millor fer donatius econòmics. Segons aquestes entitats, els materials triguen massa a arribar i sovint es perden o deterioren durant el trajecte. A més, el cost de transport comporta una despesa addicional que, sovint, excedeix el valor dels materials que s’envien.

Si les entitats d'ajut humanitari disposen dels diners, els gestionen millor perquè poden identificar les necessitats concretes i comprar els productes realment necessaris en cada moment. A més, aquestes compres comporten una injecció econòmica en territoris que es troben en situacions econòmiques precàries i molt difícils.

Compromís de Castellbisbal amb les persones refugiades

L’any 2015, arrel de l’allau de persones desplaçades pel conflicte sirià, Castellbisbal es va acollir a la Xarxa de Ciutats Refugi.

Des del 2019, l’Ajuntament manté un conveni de col·laboració amb la Creu roja per acollir i integrar les persones sol·licitants de protecció internacional i/o refugiades.

Per la Convenció de Ginebra de 1951 de l’Estatut dels refugiats, se’n defineix la condició i es garanteix el dret d’asil i les responsabilitats de les nacions que l’han de dur a terme. Com a municipi col·laborador  estem obligats a protegir els refugiats que siguin al nostre territori.

Darrera actualització: 16.06.2023 | 17:26

Vídeo - Àudio

Darrera actualització: 16.06.2023 | 17:26