Castellbisbal acull la 1a edició del NYS Polígon Arts, un festival que vincula l’espai industrial amb la cultura contemporània

Dijous, 20 de maig de 2021 a les 00:00

Del 21 de maig al 20 de juny s’han programat instal·lacions artístiques, espectacles de dansa, poesia, videocreació i música a l’interior de les fàbriques i les zones verdes dels polígons, convertides per primera vegada en aparadors d’art.

Aquest divendres arrenca la primera edició de NYS Polígon Arts, un festival que es desplegarà del 21 de maig al 20 de juny als polígons industrials de Castellbisbal i que neix amb la voluntat d’obrir les fàbriques i posar en valor l’actiu econòmic del municipi i la comarca a través d’una programació cultural que inclou diferents disciplines com instal·lacions artístiques, accions de dansa, música i poesia, videocreacions i exposicions fotogràfiques.

L’Ajuntament de Castellbisbal és la institució promotora del festival, “un projecte cultural innovador i inèdit al nostre territori que busca humanitzar els polígons industrials” destaca la regidora de Cultura, Susanna Solé, que posa en valor el fet que NYS Polígon Arts compta amb un cartell format per diversos artistes locals, com ara les il·lustradores Anna Mimó i Marta Marín, els músics i germans Marina Sala i Gerard Sala, la poeta Laia Carbonell, el videocreador Aleix Mateu, l’artista Jordi Rocosa, el pintor Josep Esteva, el col·lectiu de joves de l’EARC i l’alumnat del cicle mitjà de primària de les escoles del municipi.

La programació del festival també compta amb la participació d’artistes consagrats. És el cas de la il·lustradora Clara Nubiola, el fotògraf Bernat Millet o el ballarí Miquel Barcelona, encapçalats per una producció internacional de Gerrard Gethings que exposarà per primera vegada a Catalunya Do YouLlook Your Dog?, una mostra de peces fotogràfiques gegants que emparellen els gossos amb els seus amos.

Fàbriques obertes a la cultura i a la ciutadania

Totes les propostes artístiques del festival NYS Polígon Arts s’ubicaran, majoritàriament, en el recorregut que hi ha entre la sortida sud del poble i el carrer Santa Rita i es desplegaran, principalment, a les empreses Manxa, Zarca, Caba, Esteva, AICSA, Faro, SICCSA  i Planas Enginyers, situades al polígon Castellbisbal Sud. També es podran trobar propostes a l’empresa Fercam, situada al Polígon Industrial Sant Vicenç o bé als restaurants Can Campanyà, Cal Pupinet i La Botzegada, al Museu del Tràctor d’Epoca o al Centre Cultural Els Costals.

Al portal web del festival www.nys.cat trobareu un mapa interactiu amb la ubicació exacte de totes les activitats, així com els detalls de la programació i la possibilitat de reservar entrades per aquelles activitats que ho requereixin.

Homenatge als nostres avantpassats

El nom del festival s’ha inspirat en el segell NYS, associat a una de les firmes d’àmfores més influents de fa dos mil anys i de la qual s’han trobat vestigis al jaciment local de l’antiga vil·la romana de Can Pedrerol de Baix.

Tot indica que el segell fa al·lusió a Caius Trocina Synecdemus, un esclau d’origen africà que, un cop alliberat, assolí certa notorietat i fou un personatge influent de la Barcino romana. Sembla ser que exportava vi a diversos indrets de l’Imperi romà, motiu que explicaria que la marca s’hagi localitzat, entre d’altres, al vaixell La Giraglia enfonsat al nord de Còrsega en el seu camí cap a Roma.

Darrera actualització: 20.05.2021 | 10:03