Uns 2.500 alumnes comencen un nou curs escolar a Castellbisbal

Dilluns, 14 de setembre de 2020 a les 12:00

Tots els centres educatius s’han preparat per garantir una tornada a les aules segura, posant a punt els seus respectius plans de reobertura


Les escoles i instituts de Castellbisbal han treballat de valent les darreres setmanes per garantir que avui es pugui iniciar un nou curs escolar, enguany marcat extraordinàriament per la pandèmia de la Covid-19 i per la necessitat de garantir l’educació d’infants i joves. 

En total, són 2.185 alumnes que avui han començat les classes a algun dels centres d’ensenyament del municipi, segons les dades de matrícula provisional. D’aquests, 309 cursaran educació infantil, 819 primària i 835 secundària obligatòria. A més, 166 nois i noies cursaran estudis de batxillerat, 48 faran cicles formatius i 8 participaran al Programa de Formació i Inserció (PFI). Cal sumar a la xifra d’alumnes del curs 2020-2021 als 59 nens i nenes matriculats a l’Escola Bressol Municipal La Caseta i als 250 que el proper 21 de setembre començaran a l’Escola de Música Municipal Miquel Blanch.

Per garantir una tornada a l’escola segura, tots els centres educatius del municipi han adaptat les seves instal·lacions i aules a les mesures sanitàries i d’higiene decretades pel Departament de Salut. A més, seguint els protocols, han elaborat el seu propi pla d’obertura, que han fet arribar a totes les famílies.

Implicació de l’Ajuntament

L’Ajuntament, que ha estat en contacte permanent amb tots els equips directius, ha començat avui a repartir mascaretes reutilitzables a tot l’alumnat d’infantil, primària, secundària i educació no obligatòria i ha dotat als centres de material de prevenció, com ara gel hidroalcohòlic, tòtems per col·locar els dispensadors i senyalètica. Aquestes mesures sanitàries estan recollides al Pla municipal de contingència de la Covid-19, que inclou una partida de 200.000 euros per a accions d’informació i sensibilització.

Amb l’objectiu d’acompanyar als centres en aquest inici de curs extraordinari, les regidories de Sanitat i d’Educació han ofert formació específica sobre la Covid-19, a càrrec de la Creu Roja, a tot el personal docent, l’alumnat i a l’equip de monitors i monitores de les escoles. També, pel que fa a l’Escola Municipal de Música Miquel Blanch i a l’Espai d’Adults, el consistori ha habilitat plataformes per poder fer classes telemàtiques i facilitar la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació.

Mesures extraordinàries de neteja i desinfecció

Aquests dies l’Ajuntament també ha posat en marxa un pla de neteja i desinfecció específic per al retorn a les aules, tenint en compte la situació excepcional de la Covid-19. D’aquest pla destaca l’increment d’hores del personal de neteja i desinfecció als centres educatius. En concret,  s’ha destinat un/a operari/a de neteja a cadascuna de les quatre escoles de primària que cada dia, de dilluns a divendres, de les 8.00 a les 15.00 hores, s’encarregarà de fer el repàs de les aules on hi hagi canvi d’alumnes. També netejarà i desinfectarà els lavabos i totes aquelles superfícies de més contacte, com ara poms de portes o passamans de baranes, entre d’altres. A més, un equip de tres operaris estarà cada dia, des de les 16.00 i fins les 22.00 hores fent tasques de neteja i desinfecció per tots els centres educatius.

Com ja és habitual, durant l’estiu el personal de Brigada ha fet treballs d’adequació i millora a totes les escoles i instituts. S’han pintat espais, s’han fet tasques de manteniment de les instal·lacions i s’han renovat els sorrals dels patis. 

Tornada segura a les aules

Si bé cada escola i institut ha elaborat el seu propi pla d’obertura, hi ha mesures comuns a tots els centres, que s’han establert seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, i que són, entre d’altres:

 • Organització de l’alumnat en grups estables de convivència
 • Accés al centre per torns per evitar aglomeracions
 • Mascareta obligatòria des dels 6 anys a tots els centres, durant les dues primeres setmanes (com a mínim)
 • Sortida al pati per torns, amb mascareta
 • Desinfecció i ventilació dels espais
 • Rentat de mans freqüent

Finalment, cal recordar que els Departaments de Salut i d’Educació han acordat que no es podrà accedir als centres si es presenten alguns d’aquests símptomes:

 • Febre o febrícula (per sobre de 37.5ºC)
 • Tos
 • Dificultat per a respirar
 • Fatiga, dolors musculars i/o mal de cap
 • Mal de panxa amb vòmits o diarrea
 • Pèrdua d’olfacte o gust (infants grans i adolescents)
 • Mal de coll o refredat nasal, acompanyats de febre o altres manifestacions de la llista de símptomes.
Darrera actualització: 14.09.2020 | 15:21