La construcció dels col·lectors del sector nord-oest de Castellbisbal començarà al 2020

Dilluns, 3 de desembre de 2018 a les 11:00

Les obres costaran més de 9 milions d’euros i estaran finançades per la Generalitat i l’Ajuntament, que hi haurà d’aportar més de 4.340.000 euros

Les obres dels col·lectors de sanejament i depuració d’aigües residuals del sector nord-oest de Castellbisbal començaran al 2020. En concret, es construirà un sistema de clavegueram que garantirà el correcte tractament de les aigües de les urbanitzacions d’aquella zona (Can Santeugini, Costablanca, Ca n’Oliveró, Can Nicolau de Dalt i Colònia del Carme).

En línies generals, les obres consten de dues parts. D’una banda, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), construirà un sistema general per a la recollida de les aigües residuals i la seva conducció fins a la planta de tractament (col·lectors en alta); i d’altra, l’Ajuntament es farà càrrec de la construcció d’una xarxa de clavegueram que connecti els diferents nuclis residencials amb el sistema general de l’ACA (col·lectors en baixa).

La construcció dels col·lectors costarà més de 9 milions d’euros, dels quals l’ACA n’aportarà 4.700.000. De la seva banda, l’Ajuntament haurà d’invertir 4.340.000 euros per finançar la part de les obres que és competència municipal. En conjunt, serà una de les inversions més importants que s’hauran dut a terme a Castellbisbal en els darrers anys. De fet, l’alcalde, Joan Playà, considera que

“és la darrera gran infraestructura urbanística que cal construir al poble” i “que, si bé no en podrem gaudir a cop d’ull, és del tot necessària per garantir la correcta evacuació i tractament de les aigües residuals”.

Segons Playà,

“les obres no poden esperar més” i amb la seva realització “es posarà punt final a una mancança que s’arrossega des de la construcció d’aquestes urbanitzacions: la inexistència d’una xarxa de clavegueram que fa que, a hores d’ara, les aigües residuals es segueixin abocant a la llera dels torrents”.

Amb la construcció dels col·lectors del sector nord-oest es farà realitat un projecte que porta dècades pendent i que ha estat una de les prioritats de l’equip de govern actual des de l’inici d’aquest mandat.

El fet que s’hagi trigat tants anys a abordar aquesta problemàtica és una demostració de la complexitat que envolta aquestes obres que no depenen únicament de l’Ajuntament. Ben al contrari, ha estat una iniciativa que s’ha hagut de coordinar amb la Generalitat per garantir que les obres municipals i les de l’ACA es facin paral·lelament i que els col·lectors es puguin posar en marxa a la vegada, ja que, segons l'alcalde

“no tindria sentit construir un sistema de clavegueram que continués conduint les aigües fins al riu sense garantir-ne un tractament adequat”

Es preveu que els col·lectors puguin entrar en funcionament al 2021.

Cronologia
La xarxa de sanejament del sector nord-oest està pendent des de que es va iniciar la construcció d’urbanitzacions en aquesta zona del municipi. Des del primer moment, l’Ajuntament va haver de prioritzar la dotació dels diferents serveis i equipaments que també eren bàsics i de primera necessitat per a les persones que hi vivien com, per exemple, pavimentar els carrers, construir voreres, instal·lar enllumenat públic, l’abastament d’aigua potable, la recollida de residus, la neteja viària o el transport públic urbà.

Tanmateix, la construcció dels col·lectors ha estat una necessitat sempre present i, durant aquest mandat, l’equip de govern l’ha situat com una de les prioritats.

D’aquesta manera, es va aconseguir el compromís de la Generalitat per construir la seva part de la canalització i s’estan fent també gestions perquè l’Àrea Metropolitana de Barcelona assumeixi totes les tasques per materialitzar el projecte, cosa que garanteix que la infraestructura es pugui posar en funcionament tan aviat com finalitzin les obres.

Darrera actualització: 03.12.2018 | 11:29