NYS Polígon Arts

Del 6 de maig a les 00.00 h al 5 de juny de 2022 a les 23.59 h

L’Ajuntament de Castellbisbal és la institució promotora de NYS Polígon Arts, el festival que vincula indústria i cultura contemporània. Es desplega als polígons industrials de Castellbisbal amb la voluntat d’obrir les fàbriques i posar en valor l’actiu econòmic del municipi i la comarca a través d’una programació cultural que inclou diferents disciplines com instal·lacions artístiques, accions de dansa, música i teatre, exposicions fotogràfiques i arquitectura efímera.

Per què NYS?

NYS és un segell datat l’any 20 dC associat a la producció d’àmfores de la vil·la romana de Can Pedrerol de Baix. Fa dos mil anys era el segell epigràfic d’una indústria que exportava vi a diversos indrets de l’Imperi romà. Prova d’això és que la marca s’ha localitzat, entre d’altres, al vaixell La Giraglia enfonsat al nord de Còrsega en el seu camí cap a Roma.

L’any 2013 la investigadora Diana Gorostidi descobrí que el segell NYS s’havia utilitzat de manera retrògrada i que en realitat corresponia a la marca SYN, en al·lusió al llibert Caius Trocina Synecdemus. En Caius fou un esclau de Can Pedrerol de Baix que anys més tard, un cop alliberat, assolí una certa notorietat i fou un personatge influent de la Barcino romana.

Darrera actualització: 01.06.2023 | 16:32