NYS Polígon Arts

Del 21 de maig al 20 de juny de 2021

L’Ajuntament de Castellbisbal és la institució promotora de la primera edició de NYS Polígon Arts, un festival que es desplegarà del 21 de maig al 20 de juny de 2020 als polígons industrials de Castellbisbal i que neix amb la voluntat d’obrir les fàbriques i posar en valor l’actiu econòmic del municipi i la comarca a través d’una programació cultural que inclou diferents disciplines com instal·lacions artístiques, accions de dansa, música i poesia, videocreacions i exposicions fotogràfiques.

Per què NYS?

NYS és un segell datat l’any 20 dC associat a la producció d’àmfores de la vil·la romana de Can Pedrerol de Baix. Fa dos mil anys era el segell epigràfic d’una indústria que exportava vi a diversos indrets de l’Imperi romà. Prova d’això és que la marca s’ha localitzat, entre d’altres, al vaixell La Giraglia enfonsat al nord de Còrsega en el seu camí cap a Roma.

L’any 2013 la investigadora Diana Gorostidi descobrí que el segell NYS s’havia utilitzat de manera retrògrada i que en realitat corresponia a la marca SYN, en al·lusió al llibert Caius Trocina Synecdemus. En Caius fou un esclau de Can Pedrerol de Baix que anys més tard, un cop alliberat, assolí una certa notorietat i fou un personatge influent de la Barcino romana.

 

Darrera actualització: 20.05.2021 | 09:56