Troben una dotzena de granades de la Guerra Civil en un habitatge en obres del nucli urbà
La unitat dels Mossos TEDAX, especialitzada en desactivació d’artefactes explosius, s’ha fet càrrec de la retirada del material.
Fa uns dies, es van localitzar una dotzena de granades de la Guerra Civil mentre es feien unes tasques de reforma a un habitatge del nucli urbà. La troballa es va fer en un fals sostre de l’edifici.
Després de rebre l’avís, agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra es van desplaçar fins a l’immoble i un cop inspeccionada la zona es va mobilitzar a una unitat dels Mossos TEDAX, especialitzada en desactivació d’artefactes explosius, que va dur a terme una operació per a la retirada del material.
Els cossos de seguretat recomanen no tocar ni moure objectes que puguin ser sospitosos de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic. Tot i que per l’aspecte, pot semblar que l’objecte és molt vell, o que està trencat o rovellat, el mecanisme intern pot estar en perfectes condicions i mantenir les mateixes característiques que quan es va fabricar. Per aquest motiu, en cas de troballes d’aquest tipus, es recomana trucar immediatament al 112.
Història de l’edifici
Segons consta a un expedient de declaració de béns confiscats conservat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, l’edifici del nucli urbà on s’ha fet la troballa de les granades havia estat confiscat per la Confederació Nacional del Treball (CNT) l’any 1936, en el moment del cop estat fallit i l’inici de la Guerra Civil, essent la seu local del Sindicat d'Oficis Varis CNT probablement fins al gener de 1939.
A la fi de la Guerra Civil va passar a mans de falange (FET i de les JONS) i va acollir l’Auxilio Social. A partir del 1965 consten a l’Arxiu Municipal sol·licituds d’obres per construcció de la cuina i el lavabo per part de l’antic propietari, fet que fa pensar que és a partir d’aleshores que l’immoble va recuperar el seu ús com a habitatge.
Segons els Mossos TEDAX cada any de mitjana, a Catalunya, es fa la troballa d’un miler d’artefactes que no han explotat de l’època de la Guerra Civil que van ser abandonats a coves, antics búnquers, zones boscoses, platges, camps de conreus o habitatges confiscats, com ha estat el cas d’aquesta darrera troballa a Castellbisbal.