El Ple aprova la nova ordenança de l’impost de la plusvàlua

Dimecres, 13 d'abril de 2022 a les 00:00

Després que el Tribunal Constitucional anul·lés la fórmula de calcular la plusvàlua que s’havia utilitzat fins ara, tots els ajuntaments han hagut de refer les seves ordenances per ajustar-les a l’establert en la sentència emesa per aquest tribunal.


El Ple municipal del mes de març va aprovar la nova ordenança de l’impost sobre el valor dels terrenys de naturalesa urbana (IVTNU), popularment conegut com la plusvàlua. Aquesta ordenança s’ha hagut de redactar de nou perquè el passat mes d’octubre, el Tribunal Constitucional va anul·lar la fórmula que fins llavors s’utilitzava, a tota Espanya, per calcular els imports a pagar. Consegüentment, tots els ajuntaments han hagut de modificar les respectives ordenances fiscals reguladores d’aquest impost per adaptar-les als nous requeriments.

En el cas de Castellbisbal, s’ha optat per aprovar el text que ha redactat i proposat la Diputació de Barcelona amb el qual es dona compliment a la sentència del Tribunal Constitucional. La nova ordenança es va aprovar el 30 de març amb els vots a favor d’AC, ERC i JxCat i les abstencions del PSC, Cs i la CUP.

Reducció dels ingressos municipals
Es preveu que la nova fórmula de calcular la plusvàlua comportarà una reducció dels imports a pagar per bona part dels contribuents. Tanmateix, no es pot assegurar que hi hagi una rebaixa generalitzada, ja que en el càlcul dels imports hi intervenen diferents variables que influeixen en el resultat final com són els anys transcorreguts des de la darrera transacció, el valor cadastral, etc.

Tot i això, segons els estudis fets per la Diputació de Barcelona, l’adaptació a la sentència representarà una reducció dels ingressos dels ajuntaments d’entre el 25 i el 35 % tot i que l’afectació concreta no es podrà detallar fins que es faci un nombre de liquidacions prou significatiu i que permeti veure la incidència exacta del canvi.

Darrera actualització: 13.04.2022 | 10:50