La fàbrica de Cal Pera

El Sr. Pera

 La fàbrica la va instal·lar Joaquim Pera, un barceloní que coneixia molt bé la indústria del gènere de punt perquè la seva dona era de Mataró.

Joaquim Pera va montar la fàbrica al carrer de Sant Gregori, on actualment hi ha la casa de Cal Pera i tot i que no s'ha pogut concretar en quina data va iniciar la seva activitat, sí que es pot dir que estava en funcionament durant la postguerra i en paral·lel amb la Fàbrica del Pèl.

El nét del Joaquim Pera, el Josep Maria, fa broma amb els seus familiars i explica:

"A l'avi, la gent l'anomenaven com el Sr. Pera; al meu pare, el coneixien com Ciscu Elias Pera; i a mi, tothom ja em diu el Pera!": vés com ha anat canviant, la cosa!"

 I riu.

La fàbrica de Cal Pera


A la fàbrica de Cal Pera, s'hi feia gènere de punt. Es confeccionaven les peces de roba i es deixaven a punt per vendre, però no només això.

El procés començava preparant el fil i portant-lo a una empresa fora de Castellbisbal perquè el blanquegés. A partir d'aquí, es teixia el punt en uns telers que es trobaven a la planta baixa de Cal Pera.

A partir de les teles, les treballadores de la fàbrica s'encarregaven de tallar les peces, cosir-les, planxar-les i, un dia a la setmana, empaquetar-les per poder-les vendre a un representant que venia roba a tot Espanya.

Una excusió a l'any

Un cop a l'any, l'amo de Cal Pera convidava a totes les treballadores a fer una excusió.

"De vegades era per aquí a poble i de vegades marxavem fora"

diu el Josep Maria Elias, nét del fundador de la fàbrica.

"Jo i la meva germana érem petits i l'avi també ens hi portava". 

Darrera actualització: 18.06.2019 | 10:37
Darrera actualització: 18.06.2019 | 10:37