La Fàbrica del Pèl

Dos processos, al carrer Padró

La fàbrica del Pèl es va instal·lar. originàriament, al carrer del Padró, a la casa de Cal Pau Galí (actualment, al número 5).

De fet, la família Mateu va instal·lar un fàbrica que incloïa dos processos de fabricació. Amb l'objectiu de poder teixir la crinolina, es van instal·lar els telers, però per tal d'aconseguir la matèria primera, es va haver de crear, el que tothom ha conegut com la Fàbrica del Pèl.

La Fàbrica del Pèl, al pis de dalt

La casa de Cal Pau Galí es va ocupar en la seva totalitat. El pis de dalt es va destinar per a tot el necessari per tractar el pèl que arribava brut dels esquiladors de Galícia i del Pirineu.

Primer de tot, s'hi van construir dos safarejos: un, per rentar i l'altre, per esbandir. I també al pis de dalt s'hi trobaven els estendors on es penjaven les cues i les crineres un cop netes, per tal que s'assequessin amb el sol. 

Ja sota cobert, en unes grans taules, cada una de les noies que treballava a la fàbrica es dedicava a arreglar i classificar tot aquell pèl per tal que estigués a punt per passar als telers. 

A baix, els telers

Els telers es van instal·lar a la planta baixa de la casa. A partir de la matèria primera que preparaven les treballadores al pis de dalt, a Castellbisbal es teixia aquesta crinolina que era tan buscada pels sastres de l'època.

Del Padró, al Raval i al carrer Sant Miquel

Després d'uns anys d'activitat, la Fàbrica del Pèl va canviar d'ubicació. Primer, es va traslladar al carrer del Raval i, al 1962, els telers també van deixar la ubicació de Cal Pau Galí per instal·lar-se al carrer de Sant Miquel, 30. Són aquestes dues darreres ubicacions les més recordades pels veïns del poble si bé la inicial va ser la del carrer Padró.

Darrera actualització: 18.06.2019 | 10:41
Darrera actualització: 18.06.2019 | 10:41