El superàvit registrat per l’Ajuntament al 2017 permetrà finançar noves inversions

Dijous, 29 de març de 2018 a les 13:45

L’Ajuntament ha tancat l’any 2017 amb un superàvit de 2.775.000 euros, un estalvi que s’ha aconseguit, bàsicament, per una reducció de les despeses inicialment previstes.

A aquest superàvit de l’any passat, cal afegir-hi els fons propis de què disposa l’Ajuntament i que fan que, a hores d’ara, el consistori disposi d’un total de 5.760.000 euros que poden destinar-se a inversions i despeses generals durant tot el 2018 (ampliant, d’aquesta manera, les que ja estan previstes en el pressupost municipal per a aquest any). Tanmateix, existeixen diverses limitacions legals, imposades pel govern espanyol, pel que fa a inversió d’aquests diners.

D’entrada, i davant d’aquest superàvit registrat, el Ple municipal del mes de març, celebrat dilluns passat, va aprovar la primera modificació del Pressupost 2018 per incorporar-hi algunes noves despeses. En concret, entre d’altres, es va aprovar l’adquisició de material informàtic per substituir equips que ja estan obsolets (71.100 euros) i la reserva de 19.000 euros per construir una tanca que envolti l’edifici de la masia de Can Pedrerol de Dalt i amb la qual es vol protegir la rehabilitació que s’hi ha fet i evitar que es produeixin actes vandàlics o que es pugui accedir a l’interior de la masia mentre no estigui del tot acabada.

Aquestes despeses es van aprovar amb els vots a favor d’Alternativa per Castellbisbal (AC) i l’abstenció de la resta de grups polítics municipals: Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) i Ciutadans (C’s).

Amortització de préstecs
D’altra banda, el Ple de dilluns passat també va aprovar per unanimitat destinar 447.693 euros a l’amortització anticipada dels préstecs que el consistori té contrets amb dues entitats bancàries. Amb aquest avançament de quotes, l’Ajuntament redueix quasi a la meitat (concretament, en un 45%) el deute bancari del consistori que passarà a ser de 540.000 euros.

L’avançament del pagament d’aquests préstecs és una obligatorietat legal que fa que els ajuntaments hagin de destinar, a pagar deutes, una part dels diners no gastats en inversions pressupostades l’any anterior. Durant tot aquest mandat, s’han amortitzat crèdits per valor de 2.184.000 euros.

Urbanització del carrer de la Lluna
En el Ple de març també es va debatre la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística del municipi referent al Balcó de l’Ermita. Es tracta d’una modificació imprescindible per poder tirar endavant el projecte d’urbanització del carrer de la Lluna (que, a grans trets, abasta des de l’Illa Esportiva fins a l’escola Benviure).

Tot i comptar amb els vots favorables d’AC i C’s, les abstencions de la resta de grups polítics (PSC, ERC i PDeCAT) van impedir que es pogués aprovar el projecte perquè requeria majoria absoluta. Aquesta era la segona vegada que aquest tema es portava al Ple municipal.

Mocions
Finalment, el Ple també va aprovar tres mocions per unanimitat. La primera, presentada per AC, per reclamar que s’impulsi el desplegament de la renda mínima garantida de ciutadania; i les altres dues, presentades per C’s, per a la celebració d’activitats en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni i per donar suport a la festa de Sant Jordi com a patrimoni cultural immaterial de la Humanitat.

A més, els grups polítics d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) van presentar una moció d’urgència en defensa dels drets civils i polítics i per la llibertats dels presos polítics. La moció va comptar amb el suport d’AC, ERC i PDeCAT; l’abstenció del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el vot en contra de C’s.

Darrera actualització: 29.03.2018 | 14:37