La Taula per lluitar contra la contaminació atmosfèrica comença a donar resultats

Dimecres, 6 de juliol de 2016 a les 13:35

Representants polítics i tècnics dels nou ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que formen part de la taula es reuneixen a El Papiol per posar en comú els avenços fets per defensar la qualitat de l’aire al territori.

La taula de treball constituïda per nou ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per lluitar contra la contaminació atmosfèrica s’ha reunit de nou per compartir els avenços fets des de la seva primera trobada el 20 de gener a l’Ajuntament de Castellbisbal, on van decidir unir-se i constituir-se com un grup de pressió i de treball per tractar de forma específica la problemàtica de les emissions provinents de les activitats industrials i les infraestructures situades en la seva àrea.

En la segona reunió, que va tenir lloc ahir, 5 de juliol, i que ha tingut com amfitrió l’Ajuntament del Papiol, els representants polítics i tècnics assistents han compartit entre ells la feina feta en aquests sis mesos. La primera és l’aprovació d’una Moció per constituir un òrgan per treballar de forma integrada i coordinada en defensa de la millora de la qualitat de l’aire per part del Ple dels ajuntaments de Castellbisbal, El Papiol, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat. A aquests ajuntaments se’ls ha sumat Corbera de Llobregat.

Una altra fita important que s’ha aconseguit ha estat que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya hagin reconegut la Taula i l’hagin integrada en els seus òrgans de funcionament. De fet, l’AMB ha manifestat el seu interès en representar el grup de nou municipis i els ha recolzat en el seu pla específic supramunicipal centrat en la indústria i, fins i tot, està estudiant la forma de vehicular-lo i concretar-lo.

Primers avenços
Al llarg de la sessió, també s’han explicat les diferents reunions a les que han assistit els alcaldes i tècnics de la Taula territorial al llarg d’aquests sis mesos, on a més de representar les necessitats del seu municipi, també posen veu a les necessitats de la Taula territorial, ja siguin en temes de territori, medi ambient o salut.

En una d’aquestes reunions, celebrada el passat 10 de juny amb representants de l’AMB, Generalitat, Diputació de Barcelona, i centres de recerca i investigació, ja es van concretar els primers documents a elaborar: 1) l’actualització del cens industrial en aquest àmbit; 2) un inventari complet de les emissions contaminants no només de les canalitzades, sinó també de les difuses; 3) una eina que permeti modelitzar els comportaments dels contaminats; i 4) un estudi epidemiològic per avaluar-ne la incidència en la salut.

Els representants polítics de la Taula Territorial han acabat la reunió amb deures per fer en aquests mesos d’estiu i l’acord de trobar-se a primers d’octubre per tornar a posar en comú els avenços fets.

Darrera actualització: 18.11.2019 | 16:54