Castellbisbal commemora el Dia Internacional dels Arxius amb una mostra sobre els homenatges a la vellesa

Dijous, 9 de juny de 2016 a les 12:15

L’exposició, situada al vestíbul de l’Ajuntament, es pot visitar fins al proper 20 de juny, de 9.00 a 14.00 hores, i recull una mostra de programes i fotografies dels homenatges a la vellesa celebrats a Castellbisbal entre els anys 1950 i 1979.

 

Coincidint amb la creació del Consell Internacional d’Arxius de la UNESCO, el 1948, cada 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius arreu del món.

Castellbisbal s’ha tornat a sumar a la cita preparant una mostra documental, amb material conservat a l’Arxiu Municipal, sobre els homenatges a la vellesa que s’han celebrat al poble entre el 1950 i 1979.

L’exposició, que es pot visitar al vestíbul de l’Ajuntament fins al proper 20 de juny, ofereix un recull de programes i fotografies sobre aquestes festes especials per a la gent gran, que anys enrere pretenien fomentar els valors de l’ancianitat, i el respecte i l’estima dels joves vers la gent gran, al mateix temps que es volia fomentar, entre la població, la necessitat d’estalviar per a la vellesa.

 

Castellbisbal i els homenatges a la vellesa

A Castellbisbal, el primer Homenatge a la Vellesa conegut data de 1928, quan es va celebrar coincidint amb la Festa Major (el 20 d’agost), a iniciativa d’Esteve Sala, castellbisbalenc i empresari hostaler d’èxit a Barcelona. A partir del 1928 i fins al 1950 no hi ha constància que se celebressin altres homenatges al poble.

Hem d’esperar l’any 1950 per tal de localitzar el primer programa d’aquests homenatges, un conjunt d’activitats que es repetirà fins al 1978, i que concentrava en únic dia les activitats principals. Els avis i àvies es concentraven a la Plaça de l’Església per assistir a la missa solemne cantada, oficiada pel rector, amb la participació del cor parroquial. Un cop sortien de l’ofici religiós, hi havia la desfilada pel carrer Pi i Margall de la gent gran acompanyats de les padrines, tots ben mudats i les padrines cobertes amb mantellines blanques. Per últim, es duia a terme un acte d’homenatge oficial a l’Aurora, presidit per l’alcalde i amb la intervenció del rector, que donava pas a un concert.

 

Els documents de l’Homenatge a la Vellesa a l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal de Castellbisbal té dipositats diversos documents relacionats amb la celebració de la Festa de la Vellesa. Per una part, el Fons Ajuntament de Castellbisbal té els documents administratius d’organització dels homenatges (factures, liquidacions, llistats dels avis homenatjats…) i programes de mà. D’una donació de Jordi Arís, hi ha diverses fotografies de la desfilada a la dècada del 1950. De la Col·lecció del Museu de la Pagesia, un conjunt de fotografies muntades sobre cartolina d’una desfilada de la dècada del 1950. Per últim, provinent del Fons de Jordi Mumany (donació de Jordi Mumany fill), un conjunt de fotografies dels homenatges a la vellesa dels anys 1973 i 1974.

Darrera actualització: 13.12.2019 | 17:54