Control de la plaga de la processionària

Diumenge, 18 de febrer de 2024 a les 00.00 h

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter (una papallona) fàcil d’identificar perquè fa bosses de fils sedosos a les branques dels pins. També se’n pot detectar la seva presència per les processons d’erugues que es mouen per terra i que li donen el seu nom característic.

Durant l’hivern, les erugues formen bosses a les branques dels pins i acostumen a sortir durant la nit per alimentar-se de les fulles. Generalment, la processionària baixa de l’arbre durant els mesos de febrer i març, però, com a conseqüència del canvi climàtic i la sequera, aquest període es pot avançar al desembre. Un cop a terra, les erugues busquen llocs on enterrar-se per formar els capolls que els permetran convertir-se en papallones. És durant aquests mesos quan es poden veure les anomenades processons.

És perillosa?

Els pèls d’aquesta eruga, anomenats tricomes, poden provocar molèsties i problemes de salut en les persones i animals, sobretot en els gossos.

Els efectes poden ser irritacions en nas i ulls o reaccions al·lèrgiques. En el cas dels animals, aquests pèls els poden produir inflamacions a les parpelles o el nas. Si l’animal s’hi apropa més del compte o se’ls menja podria arribar a patir inflamacions a la boca, asfíxia o pèrdua de la llengua i els llavis ens els casos més greus.

Com es tracta aquesta plaga a Castellbisbal?

L'Ajuntament realitza a la tardor tractaments fitosanitaris preventius per evitar o minimitzar la proliferació de la plaga de la processionària que afecta les pinedes dels parcs i zones verdes municipals adjacents a nuclis habitats. El tractament principal és de tipus fumigació i s'acostuma a fer per les nits, durant el mes de novembre.

Posteriorment, a partir del mes gener, es fan inspeccions per detectar si hi ha bosses a les capçades dels arbres. En cas que en quedin es retiren manualment, i/o es posen trampes de captura als troncs dels pins. 

L’Ajuntament fa anualment aquests tractaments de control de la plaga de la processionària del pi als parcs i zones verdes, tant del nucli urbà com de les urbanitzacions, que són de titularitat municipal. Als boscos municipals només s’actua parcialment a la franja de protecció contra incendis, quan és accessible amb motobomba.

Pel que fa a les finques particulars i als boscos de titularitat privada, són les propietats les responsables de fer la retirada.

Darrera actualització: 18.02.2024 | 20:44