Presentació del Museu de la Pagesia

No saber el que ha succeït abans de nosaltres 
és com ésser incessantment nens. Ciceró (106 a.C. - 43 a.C.)

Ja han passat més de dos mil anys des que Ciceró va escriure aquestes paraules i tot i el temps transcorregut, segueixen tenint la mateixa força i el mateix sentit que quan foren escrites.

Una societat madura no ha de deixar de banda el seu passat, i a Castellbisbal això ho hem aconseguit gràcies a la contribució i el treball de moltes persones que han volgut preservar la nostra història i la nostra memòria.

El Museu de la Pagesia ha servit i ha de seguir servint per a preservar i difondre el nostre patrimoni cultural. Una voluntat intrínseca als orígens del Museu, i fruit dels esforços dels germans Mateu (Josep, Ricard i Mateu), dels Amics del Museu i de molts veïns i veïnes de Castellbisbal que, desinteressadament, van fer donació al Museu d’eines del camp, utensilis casolans, de records molt personals, i, fins i tot, de fotografies.

Un patrimoni que ha de servir a les noves generacions per tal d’endinsar-se en una època molt propera en el temps, però distant respecte a les formes de vida actuals.

D’això ja fa més de 20 anys, més de dues dècades d’esforços col·lectius que han permès que el Museu hagi esdevingut l’epicentre per al coneixement de la nostra història, i un element important en la configuració del teixit social i cultural de Castellbisbal.

Per tal que el nostre Museu no deixi de ser el que era, i amb la intenció de potenciar-lo, al 2006, es van realitzar obres de millora de l’accessibilitat i de les instal·lacions i es va aprofitar per fer una nova adaptació museogràfica dels continguts del Museu que, sense desdir-ne l’essència, en facilités la comprensió i una major difusió.

El Museu de la Pagesia de Castellbisbal que, pel seu valor històric i cultural, fou inscrit al Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya, ha experimentat una creixent demanda de visites escolars i de grup, aquest fet ha comportat la necessitat de millorar les condicions i la seguretat de les peces exposades.

Partint d’aquest nou plantejament, el Museu compta amb una exposició de caràcter permanent que dona una visió prou àmplia dels més de 900 anys de tradició agrícola del nostre municipi, una mirada als treballs del camp i a l’estructura social del món agrícola.

Darrera actualització: 16.06.2023 | 17:29
Darrera actualització: 16.06.2023 | 17:29