Alerta per un nou tipus de frau en el comerç en línia que pot provocar danys al medi ambient

Dilluns, 9 de novembre de 2020 a les 12:00

Algunes empreses fan arribar, a les llars, paquets amb llavors sense que s’hagin comprat prèviament. Es tracta de llavors d’espècies invasores que posen en risc la diversitat del nostre ecosistema i que no s’han de plantar ni llençar a les escombraries.


La Generalitat de Catalunya ha alertat d’un nou tipus de frau en el comerç en línia que pot comportar un problema mediambiental greu. El frau comercial consisteix en què algunes empreses envien paquets amb productes de poc valor a les llars sense que hagin estat prèviament comprats i que arriben a través d’alguna de les plataformes de compra d’Internet. Amb aquesta acció, les empreses fan veure que tenen molts clients i així milloren el seu posicionament en les plataformes de compra. És una tècnica fraudulenta que s’anomena brushing.

En molts casos, els paquets enviats contenen llavors d’espècies foranes que en cas de plantar-se, comportarien introduir espècies de males herbes o plantes invasores que posarien en risc la biodiversitat dels nostres ecosistemes. A més, les llavors podrien estar contaminades i introduir nous patògens com bacteris, fongs o virus que podrien afectar la sanitat dels cultius autòctons.

Què he de fer si rebo un d’aquests paquets? 
Si reps un d’aquests paquets, cal comunicar-ho al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament.

També es poden portar els paquets amb les llavors a:

Ajuntament de Castellbisbal. Av. Pau Casals, 9
De dilluns a divendres, de 8.00 a 14.00 hores

Punt Verd. Plaça de Lluís Companys, 2
De dilluns a divendres, de 10.00 a 13.30 hores i de 16.30 a 20.00 hores
Dissabtes, de 10.00 a 13.30 hores

Que NO he de fer?

•    Plantar les llavors
•    Llençar el paquet a les escombraries

Més informació:

•    El brushing és un frau que inclou qüestions relatives a l’obtenció de dades personals i suplantació de la identitat de les personesn a Internet. Aquí en trobareu més informació.

Darrera actualització: 09.11.2020 | 12:33