Llibre: Anar a escola a Castellbisbal entre 1939 i 1965

Dilluns, 6 de març de 2023 a les 00:00

Eva Comas Arnal, periodista i escriptora que ha fet recerca sobre l’ensenyament durant el franquisme a diverses poblacions, és l’autora del cinquè volum de la col·lecció de llibres corresponents a les Beques de recerca de l’Arxiu Municipal

El llibre ressegueix la història d’una bona colla de nens i les nenes que van anar a classe a Castellbisbal entre els anys 1939 i 1965. La seva escolarització va coincidir amb els moments més durs de la postguerra, amb un règim mancat de llibertats i amb un context de greus dificultats econòmiques; però també amb una època de contacte estret amb la natura, de solidaritat veïnal i de ritme més lent. Realitzada a partir de desenes d’entrevistes i amb una investigació documental exhaustiva, el llibre rescata i posa per escrit el record d’unes experiències escolars lligades a un moment històric destacat del municipi.

El text es completa amb nombroses reproduccions de treballs escolars del moment i fotografies dels protagonistes de la història de l’ensenyament a Castellbisbal durant el primer franquisme.

Fe d’errates
A la pàgina 165 del llibre s’indica que la Sra. Mercè Duran va treballar a Cal Noi Perruca, éssent així, però la vaga a la què fa referència es va fer en una empresa en la qual treballava anys abans (ubicada al carrer Sant Gregori), coneguda com la fàbrica de Cal Pera.

On comprar-lo en paper?

Podeu comprar el llibre per 6 euros als següents punts:

Si no viviu a Castellbisbal i desitgeu que us l’enviem per correu postal (sense cost per l’enviament) ens heu d’enviar un correu electrònic a l’adreça: arxiu@castellbisbal.cat indicant el vostre nom i cognoms i adreça postal per l’enviament. Un cop rebut us enviarem la informació per fer el pagament mitjançant transferència bancària.

Com obtenir el libre electrònic?

Us podeu descarregar gratuïtament el fitxer en format .PDF del text per llegir-lo mitjançant qualsevol dispositiu mòbil o ordinador.

Per llegir-lo heu de tenir instal·lat qualsevol lector gratuït de PDF.

Política d'accés obert

Aquest llibre ha estat finançat completament amb fons públics dels pressupostos de l’Ajuntament de Castellbisbal, i com a tal no té finalitat comercial ni ànim de lucre.

L’únic objectiu de les publicacions de l’Arxiu Municipal de Castellbisbal és apropar la història i patrimoni del municipi al conjunt de la societat. Els textos d'aquest llibre són d'accés obert i en podeu fer un ús equivalent sempre que en citeu l’autoria i procedència.

Aquesta obra està subjecte a una llicència de CC BY-NC-ND 4.0 Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada . Se’n permet la reproducció, distribució i comunicació pública sempre i quan no sigui per a usos lucratius i se’n citi l’autoria i l’Ajuntament de Castellbisbal com editor.

Darrera actualització: 27.02.2024 | 16:48