La Generalitat suspèn la tramitació del PEU de Can Balasc, un any més

Dimecres, 19 de novembre de 2014 a les 17:17

Durant aquest any, les administracions intentaran demostrar que el Pla no beneficiarà ni els veïns ni el medi ambient.

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona ha acordat mantenir, durant un any més, la suspensió de la tramitació del Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc que preveu construir un abocador en uns terrenys situats dins del terme municipal de Rubí, però propers a la urbanització de Can Campanyà.

La decisió s’ha basat, principalment, en l’acord del Ple municipal de l’Ajuntament de Rubí del passat dia 29 de setembre, en el qual s’estableix la suspensió, durant el termini d’un any, de les tramitacions i l’atorgament de llicències en sòl no urbanitzable relatives a activitats extractives i de gestió de residus. L’adopció d’aquesta mesura permet que l’Ajuntament de Rubí disposi, a partir d’ara, de tot un any per elaborar un pla especial urbanístic que reguli aquestes activitats, a la vegada que dóna temps perquè les administracions públiques implicades puguin demostrar que la implantació d’aquest Pla no beneficiarà ni els veïns ni el medi ambient.

Accions de l’Ajuntament de Castellbisbal
La decisió de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona arriba després que l’Ajuntament de Castellbisbal també va aprovar, el 29 de setembre, una moció on manifesta el compromís ferm del consistori de seguir treballant per impedir la implantació de qualsevol projecte o infraestructura de gestió de residus, dins del terme municipal o en les seves proximitats, sempre que aquest pugui tenir impactes sobre l’entorn, el paisatge o el medi ambient, i afectar la salut i la qualitat de vida de les persones del municipi.

A la vegada, la moció estableix que l’Ajuntament col·laborarà i donarà suport als consistoris dels municipis veïns directament afectats i a les plataformes cíviques que lluiten contra la proliferació d’aquest tipus d’infraestructures de gestió de residus que, segons la moció, responen a interessos privats i no pas a l’interès general.

A més de l’aprovació d’aquest acord, l’Ajuntament ha realitzat d’altres accions en relació amb la tramitació del PEU de Can Carreras. A mitjan setembre, l’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde, i els regidors Conxi Llurba i Alberto Matallanas, es van entrevistar amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, per mostrar-li la preocupació del consistori castellbisbalenc en relació amb el projecte d’instal·lar un abocador a Can Balasc.

Antecedents
El PEU de Can Carreras i Can Balasc està promogut per les empreses ARRINS, SL i Grupo FSM VERTISPANIA, SL i va ser aprovat, inicialment, al desembre de 2012. Des de llavors, tant l’Ajuntament de Rubí com el de Castellbisbal així com diverses entitats ecologistes hi han presentat al•legacions i, a més, s’han produït diverses mobilitzacions ciutadanes i recollides de signatures.

Tot plegat va fer que, al juliol de 2013, la Generalitat suspengués la tramitació d’aquest document. El fet que l’Ajuntament de Rubí aprovés, al mes de setembre passat, suspendre la tramitació de llicències en sòl no urbanitzable durant un any més, ha motivat que la Generalitat mantingui la suspens¬¬ió de tramitar el PEU fins a finals del 2015.

Darrera actualització: 18.11.2019 | 16:42