Vuit municipis s'uneixen per lluitar contra la contaminació atmosfèrica al seu territori

Dilluns, 25 de gener de 2016 a les 13:42

Els municipis comparteixen la preocupació de trobar-se en una zona amb una alta presència d’indústries i on es registra un gran volum de trànsit diari.


Els ajuntaments de Castellbisbal, Sant Vicenç dels Horts, El Papiol, Molins de Rei, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Torrelles de Llobregat i La Palma de Cervelló han decidit unir-se en una comissió per lluitar contra la contaminació atmosfèrica al seu territori. Aquesta decisió es va prendre en una reunió que es va fer el passat 20 de gener a l’Ajuntament de Castellbisbal, en la qual van participar representants polítics i tècnics dels diferents consistoris.

L’objectiu principal d’aquest grup de treball serà aconseguir dades objectives que permetin establir quin és el grau de contaminació atmosfèrica actual, així com quina és la incidència d’aquesta contaminació sobre la salut de les persones que viuen en aquests municipis. Un cop analitzada aquesta informació, es plantejaran les accions que calgui fer per garantir la qualitat de l’aire i per assegurar que les persones que viuen a la zona gaudeixin d’unes millors condicions atmosfèriques.

Els vuit municipis que integren aquesta comissió es troben ubicats, geogràficament, en una espai que la Generalitat de Catalunya va catalogar, al 2006, com a “zona d’especial protecció atmosfèrica” per l’alta presència d’indústries i pel fet que aquests municipis suporten també les principals vies d’accés a la ciutat de Barcelona, al port i a l’aeroport; això suposa una gran quantitat de vehicles d’entrada i sortida diaris.

Primeres accions
La primera acció que posarà en marxa aquesta comissió de treball serà la confecció d’un estudi o anàlisi en què es detalli el grau de contaminació atmosfèrica de la zona, analitzant especialment aquells contaminants que tenen una especial presència o incidència en aquests territoris. En aquest sentit, els ajuntaments demanaran la col·laboració dels organismes supramunicipals com la Generalitat, la Diputació de Barcelona i, sobretot, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que, al mes de novembre passat, va decidir crear el Consell de Municipis Metropolitans per lluitar contra la contaminació.

Els alcaldes van deixar clar que la comissió de municipis del Baix Llobregat no duplicarà la feina que fa l’AMB sinó tot el contrari, ja que serà un organisme que incidirà en una de les problemàtiques concretes que hi ha a l’Àrea Metropolitana i farà una feina específica que l’AMB també podrà incorporar i tenir en compte en el seu pla de treball.

La comissió per la qualitat de l’aire recupera la creada al 2006 per alguns d’aquests municipis i amb objectius molt similars. En aquesta ocasió, però, preveurà la possibilitat d’incorporar-hi les entitats i associacions ecologistes existents als diferents municipis, així com les plataformes ciutadanes que treballen en aspectes i qüestions mediambientals.

Darrera actualització: 18.11.2019 | 16:52