El futur equipament per a la gent gran apostarà per un model d’atenció centrat en la persona

Dijous, 10 d'octubre de 2019 a les 00:00

L’equip de govern ha presentat als grups polítics municipals l’estudi constructiu i econòmic d’una futura residència amb un centre de serveis per a la gent gran que preveu la possibilitat d’oferir fins a 85 places residencials i 25 al centre de dia.


L’equip de govern s’ha reunit amb els grups polítics municipals per presentar-los els resultats del segon estudi de viabilitat per a la construcció d’una residència i un centre d’atenció diürna al municipi. El document, redactat per l’empresa SUMAR, planteja un pla funcional i de gestió dels serveis, així com una proposta constructiva i econòmica per al nou equipament per a la gent gran.

L’estudi, tenint en compte l’anàlisi sociodemogràfica del territori, preveu la construcció d’un equipament que, en diferents fases, podria arribar a acollir fins a 85 places residencials i 25 al nou centre de dia. A més, analitza la viabilitat per posar en marxa, en un futur, habitatges tutelats per a la gent gran al municipi.

Pel que fa al cost, els professionals responsables de l’estudi calculen que la construcció de l’equipament es situaria a l’entorn dels 8.500.000 euros, aproximadament.

Atenció centrada en la persona

El model de gestió del nou centre de serveis per a la gent gran que proposa l’equip de govern està inspirat en els països nòrdics i es basa en una atenció centrada en la persona, fomentant la seva autonomia i la presa de decisions.

“És una nova manera d’atendre i entendre la gent gran que té per objectiu respectar les preferències de la persona per tal que pugui viure en el centre, com ho feia a casa seva”, assenyala l’alcalde, Joan Playà.

En aquest sentit, es té cura de detalls com ara que la decoració dels espais l’escullen les persones que hi viuen o que les rutines i activitats s’organitzen en funció dels costums quotidians de cadascú, tenint en compte les necessitats i interessos personals.

Disseny funcional

El disseny de l’equipament també planteja algunes característiques poc freqüents en residències de gent gran, com ara que les habitacions es poden personalitzar sempre que la persona usuària ho vulgui, portant mobles de casa seva o bé decorant-la al seu gust; o que l’espai de cuina és senzill d’utilitzar i casolà per afavorir que les persones amb autonomia que conviuen al centre hi puguin cuinar, si així ho desitgen.

Segons l’estudi, es preveu que el futur equipament per a la gent gran compti amb habitacions individuals amb bany adaptat per a totes les persones usuàries i amb espais comuns, com ara un menjador, sala d’estar i una saleta que pot servir com a lloc per compartir amb la família o bé com a espai de privacitat per a aquelles persones que vulguin gaudir d’una estona d’intimitat. A més, comptarà amb bugaderia, perruqueria i serveis personalitzats de fisioteràpia, podologia i infermeria.

Ubicació cèntrica i consensuada

La superfície total construïda de la residència i el centre de dia per a la gent gran s’ha previst que sigui d’uns 5.000 m2.

“Trobar un espai al municipi on poder ubicar l’equipament és el següent pas, abans de poder encarregar la redacció dels projectes constructius”, destaca l’alcalde, Joan Playà,

que per fer-ho vol comptar amb el màxim consens municipal, motiu pel qual ha implicat a tots els grups polítics del consistori en el procés.

“Per a l’equip de govern és prioritari que el nou centre de serveis per a la gent gran es pugui fer dins del nucli urbà i ja hem analitzat diferents possibles indrets, però no volem prendre aquesta decisió sols”, argumenta Playà. “La construcció de la residència i el futur centre de dia és un projecte molt important per al poble i requereix la implicació de les diferents forces polítiques del municipi per fer-lo possible”.

Darrera actualització: 10.10.2019 | 11:40