El ple aprova un pla d’accions per millorar la qualitat de l’aire i un altre per fomentar l’ús de la bicicleta

Dimarts, 9 de novembre de 2021 a les 09:20

Es tracta de dos documents que serveixen per orientar l’acció municipal i que proposen línies estratègiques i actuacions concretes per reduir les emissions contaminants a l’atmosfera.

El Ple municipal del mes d’octubre ha aprovat dos documents que proposen accions per reduir les emissions de contaminants a l’atmosfera i, per tant, millorar la qualitat de l’aire del nostre municipi. En concret, es tracta del Pla d’acció supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire al Vallès Occidental i del Pla estratègic de la bicicleta. El primer ha estat redactat pel Consell Comarcal i el segon, per la Diputació de Barcelona.

La redacció d’aquests plans s’emmarca en el conjunt d’accions que el consistori està fent per avançar cap a una mobilitat més sostenible i per millorar la qualitat de l’aire. En el Ple, l’alcalde, Joan Playà, va explicar que els dos documents serviran com a guia per dur a terme les accions necessàries perquè Castellbisbal vagi reduint les emissions a l’atmosfera de manera progressiva.

Pla d’acció comarcal per la millora de la qualitat de l’aire
El Pla d’acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire al Vallès Occidental inclou tots els municipis de la comarca i proposa 44 accions entre les quals hi ha fomentar el transport públic, potenciar els desplaçaments en bicicleta o a peu o implantar mesures perquè els ajuntaments redueixin les emissions.

El document també proposa accions conjuntes de totes les poblacions de la comarca com la petició perquè es redueixi la velocitat màxima a les carreteres vallesanes o la sol·licitud a la Generalitat de diferents estudis sobre l’exposició de la ciutadania als contaminants atmosfèrics.

En el cas de Castellbisbal, el pla del Vallès Occidental es complementa amb el Pla supramunicipal per la qualitat de l’aire en 13 municipis del Baix Llobregat (2019-2025) que es va aprovar al 2019 i que també inclou mesures i línies d’actuació per al nostre municipi.

  • Podeu llegir el pla en aquest enllaç.

El document es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups polítics excepte el de Ciutadans que es va abstenir.

Pla estratègic de la bicicleta
El ple del mes d’octubre també va aprovar el Pla estratègic de la bicicleta que és una eina que ha de servir per orientar les accions del consistori amb l’objectiu d’incorporar aquest mitjà de transport al municipi.

El Pla inclou diverses propostes com poden ser la creació de nous carrils bicis, la instal·lació d’aparcaments segurs o la cessió de bicicletes a l’alumnat de l’institut perquè les utilitzin per anar a les classes. A més, s’hi fa una anàlisis de diverses opcions per connectar el nucli urbà amb l’estació de RENFE.

El pla ha estat redactat per la diputació de Barcelona i el document dona resposta al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i al Pla per la millora de la qualitat de l’aire al Baix Llobregat que, en tots dos casos, reclamen la necessitat d’impulsar la bicicleta com a mitjà de transport.

El document es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups polítics, excepte el PSC que es va abstenir.

Darrera actualització: 09.11.2021 | 09:23