El Ple municipal aprova un Pla de contingència social i econòmic de més de 600.000 euros per ajudar a mitigar els efectes de la Covid-19

Dimecres, 13 de maig de 2020 a les 13:45

El Pla inclou ajuts i mesures fiscals i econòmiques per a la ciutadania, però també per als comerços, serveis i establiments de restauració locals així com per al teixit empresarial del poble.


El Ple municipal de l’Ajuntament ha aprovat un Pla de contingència social i econòmic  de més de 600.000 euros per ajudar a mitigar els efectes que la crisi de la Covid-19 ha provocat tant en la ciutadania com en el teixit econòmic local. El Pla es va aprovar amb el suport de tots els grups polítics en una sessió plenària que es va fer de manera telemàtica, dilluns.

El Pla inclou un paquet de mesures per ajudar els veïns i veïnes del poble, però també els comerços, serveis i establiments de restauració així com al teixit empresarial en el seu conjunt. Per poder fer front a aquestes accions, el Ple també va aprovar una partida econòmica de 600.000 euros que permetrà que es puguin donar ajuts econòmics directes i de manera immediata a la ciutadania i al comerç.

A banda d’aquests 600.000 euros inicials, el consistori assumirà altres despeses. En aquest sentit, per exemple, el Pla contempla que l’Ajuntament col·laborarà amb els comerços i establiments de restauració, proporcionant-los materials de protecció i prevenció (com guants i mascaretes) fins al 31 de desembre. L’objectiu d’aquesta iniciativa és evitar que les obligacions de prevenció comportin una despesa afegida a l’activitat comercial.

També es destinaran recursos per mantenir tots aquells serveis bàsics d’atenció a les persones que s’han començat a prestar amb motiu de la Covid-19 i que es considera que caldria mantenir actius fins a sis mesos després que hagi finalitzat l’estat d’alarma; es tracta de serveis adreçats a la gent gran i als col·lectius més vulnerables.

Finalment, també s’haurà de destinar recursos per a iniciatives com són la posada en marxa de plans d’ocupació locals o la implantació de mesures de seguretat, prevenció i protecció als equipaments, serveis i edificis municipals.

D’altra banda, l’Ajuntament també preveu que es pot produir una reducció d’ingressos per la suspensió d’alguna taxa municipal o per la reducció d’usuaris d’alguns serveis com el transport urbà.

Flexibilització criteris concessió ajuts socials
El Ple municipal també va aprovar per unanimitat modificar el Reglament que regula els ajuts socials per tal de flexibilitzar els criteris de concessió. L’objectiu és poder atendre aquelles famílies que fins ara no necessitaven l’atenció dels serveis socials, però que han vist com la seva situació econòmica ha canviat radicalment en les darreres setmanes com a conseqüència de la Covid-19.

Treball conjunt de tots els grups polítics
L’alcalde, Joan Playà, agraeix

la bona disposició de tots els grups polítics per consensuar aquest Pla i la voluntat de col·laboració de tothom perquè aquesta iniciativa hagi pogut tirar endavant

i ha volgut destacar que

tots els grups han treballat conjuntament prioritzant l’atenció a les necessitats de la ciutadania i el comerç per davant de qualsevol interès partidista.

Mesures incloses en el Pla de contingència

Dels 600.000 euros destinats al Pla de contingència, la meitat, 300.000 euros, es destinaran a ajuts socials per donar resposta a les necessitats bàsiques dels veïns i veïnes de Castellbisbal. Aquests diners s’afegiran als 300.000 euros per a ajuts socials que ja es van aprovar en el pressupost per a l’any 2020, de manera que es duplica l’import destinat a aquest concepte.

El Pla també inclou una línia d’ajuts de 200.000 euros per a comerços, serveis i establiments de restauració amb l’objectiu d’acompanyar aquestes petites empreses perquè puguin superar aquesta crisi. La concessió d’aquests ajuts no serà immediata, ja que està pendent de l’aprovació de les bases que hauran de regular el seu atorgament, garantint en tot moment criteris d’igualtat, idoneïtat i transparència.

Finalment, s’ha reservat una partida de 100.000 euros per a materials de protecció  i seguretat per prevenir el contagi de la Covid-19 tant per a la ciutadania com per al teixit comercial. En aquesta línia, fa uns dies ja es va anunciar que es distribuirien lots de protecció sanitària a totes les llars del municipi i que s’impulsaran accions de prevenció i informació que es perllongaran en el temps.

Impostos i taxes
El Pla també inclou la possibilitat de sol·licitar l’ajornament del pagament d’impostos en dotze mesos i sense interessos o l’establiment de plans personalitzats de pagament per fer front als diferents impostos i taxes municipals.

Especialment per al sector comercial i de restauració hi haurà la suspensió de la taxa d’ocupació de la via pública per al 2020 i el 2021 que comportarà que no s’hagi de pagar la taxa per instal·lar terrasses o per ocupar els carrers o places del municipi. Aquesta mesura també beneficiarà les parades del mercat setmanal.

Més informació

Darrera actualització: 26.05.2020 | 09:34