Es canvia la ubicació dels firaires de Festa Major per garantir la seguretat i evitar molèsties a la ciutadania 

Dimarts, 27 de juliol de 2021 a les 13:45

Amb el canvi, l’Ajuntament també vol resoldre els problemes de mobilitat i aforament de l’emplaçament actual i complir amb les mesures preventives per la COVID-19.


L’equip de govern, amb el suport de la majoria de grups polítics de l’oposició, ha decidit canviar la ubicació dels firaires de Festa Major que, habitualment, s’han instal·lat al parc de Folch i Torres i a les esplanades de terra que hi ha al costat de l’Ajuntament. A partir d’aquest estiu, els firaires s’instal·laran en uns terrenys que hi ha al polígon industrial Castellbisbal Sud, just darrera de la Benzinera Castellbisbal (concretament, als carrers de Romaní i Ginesta).

El canvi d’ubicació de la fira s’ha tractat en diferents reunions amb representants de tots els grups polítics amb l’objectiu de rebre propostes i punts de vista diversos per analitzar-los i escollir una alternativa amb el màxim consens polític possible. Després d’aquestes trobades, la ubicació que ha tingut més suports ha estat la del polígon Castellbisbal Sud, ja que no s’ha localitzat cap altre espai més proper al nucli urbà que complís les mesures necessàries per encabir-hi totes les instal·lacions i que garantís que no provoca molèsties al veïnat.

De fet, un dels principals esculls que ha calgut superar en la tria de la nova ubicació ha estat el convenciment que els firaires s’havien d’instal·lar en un espai on la seva activitat no generés molèsties a la ciutadania i, per tant, la tria d’un nou espai no podia perjudicar el veïnat d’altres sectors residencials dels poble.

Per què canviar la ubicació dels firaires?
L’equip de govern considera necessari canviar la ubicació dels firaires perquè el lloc on es troben actualment genera problemes de mobilitat, seguretat i capacitat i, a més, provoca molèsties al veïnat.

La incidència en la mobilitat és conseqüència del fet que la instal·lació dels firaires inhabilita totalment les esplanades de terra que hi ha al costat de l’Ajuntament: un espai que és molt utilitzat com a zona d’aparcament i que permet un ràpid i fàcil accés al nucli urbà i a les activitats que s’organitzen per Festa Major.

Pel que fa a la seguretat, la ubicació actual limita molt la quantitat de firaires que poden instal·lar-s’hi, ja que l’espai és petit per acollir totes les atraccions (cada vegada més sofisticades i més grans) i alhora reservar les zones de pas necessàries per garantir que es puguin fer evacuacions o actuacions d’urgència en cas d’accidents. Això fa que calgui limitar molt la quantitat de firaires que poden instal·lar-s’hi.

En relació amb la capacitat, la concentració de totes les parades en poc espai afavoreix les aglomeracions: un fet que, amb la pandèmia, és imprescindible evitar.

Finalment, la ubicació actual de la fira comporta greus problemes a totes aquelles persones que viuen als carrers més propers tant pels soroll de les instal·lacions com per la música.

La nova ubicació de la fira al polígon Castellbisbal Sud es posarà a prova aquesta mateixa Festa Major, i des de l’Ajuntament ja s’estan fent els preparatius necessaris per garantir la seguretat i el confort de tothom: firaires i ciutadania. En aquest sentit es preveu instal·lar punts de connexió elèctrica i d’aigua per a totes les atraccions i paradetes; tancar i senyalitzar tot el recinte; i instal·lar lavabos públics i contenidors per a la recollida dels residus. També s’estan estudiant possibles mesures per incrementar la seguretat de les persones que es desplacin a peu fins el recinte firal a l’hora de creuar la carretera de la variant.

Darrera actualització: 27.07.2021 | 13:52