L’Ajuntament atén una cinquantena d’incidències urgents com a conseqüència de l’episodi de pluges

Divendres, 16 de novembre de 2018 a les 14:00

Durant tot el dia d’ahir, es van reforçar els serveis municipals per atendre totes les incidències i per mantenir els serveis amb la màxima normalitat

L’episodi de pluges que ahir va afectar Castellbisbal va deixar una acumulació d’aigua de 157 mm, una xifra que és la més elevada dels darrers deu anys.

A Castellbisbal, les pluges van començar cap a les cinc de la matinada d’ahir dijous i, durant tot el dia, van provocar nombroses esllavissades i despreniments de terres i inundacions en alguns carrers.

En total, es van registrar una cinquantena d’incidències urgents que van requerir una atenció immediata i moltes d’altres que s’aniran resolent en les properes hores i dies. En aquest sentit, des d’ahir, la Brigada Municipal està fent tasques de neteja en els punts més conflictius i també hi treballen els serveis de neteja viària subcontractats i la companyia d’Aigües de Castellbisbal.

Activació del Pla d’Emergències

La situació meteorològica va comportar que, al migdia, s’activés, en fase d’alerta, el Pla d’Emergències Municipal per a casos de pluja. Com a conseqüència directa d’aquesta activació, es va convocar el Comitè d’Emergències (dirigit per l’alcalde i integrat pel cap de la Policia Local, els responsables d’emergències, els tècnics municipals i tots els regidors de l’equip de govern). Aquest Comitè fou qui va coordinar les accions per gestionar les incidències, reforçar els serveis municipals i prendre les decisions d’urgència necessàries en cada moment. El Pla d’Emergències s’ha desactivat aquest migdia.

L’equip de govern va informar a la resta de grups polítics del consistori sobre les incidències més rellevants que s’anaven produint.

Principals incidències

Una de les principals incidències registrades fou la caiguda d’un mur de separació entre dos blocs de pisos que es va desprendre sobre el pati d’un habitatge.

Tot i que no es va produir cap dany personal, els tècnics municipals van aconsellar el desallotjament de l’habitatge i el reallotjament de la família que hi viu. Des de Serveis Socials, l’Ajuntament els està fent acompanyament perquè puguin normalitzar la seva situació al més aviat possible i per fer els tràmits pertinents amb la companyia asseguradora de la llar.

D’altra banda, es va registrar una gran crescuda de les rieres i torrents. Fruit d’aquest increment sobtat de cabal, la Policia Local i Bombers van haver de rescatar un jove que va quedar atrapat al torrent de Pegueres, a l’alçada de l’estació de RENFE, quan intentava creuar-lo.

Finalment, també es va produir l’atropellament d’una dona gran que travessava el carrer per un pas de vianants, al centre urbà. Aquesta persona va ser traslladada a l’Hospital de Terrassa.

Carreteres i transport públic

Durant el matí, es van produir diversos talls de carreteres i camins com a conseqüència de caiguda d’arbres, esllavissades o inundacions. En aquests punts es van fer actuacions prioritàries per reobrir els carrers al més aviat possible. En aquest sentit, per exemple,

l’accés a Can Campanyà va quedar interromput al migdia a l’alçada del carrer dels Motors, però es va treballar per netejar una part de la via amb l’objectiu de poder donar pas alternatiu als vehicles. Una solució similar es va aplicar a la carretera B-151 que va quedar temporalment tallada, a l’alçada del restaurant Torre del Conill fins que es va reobrir un dels dos carrils i els vehicles van poder reprendre la circulació.

Totes aquestes incidències van provocar retards en el servei de transport públic; especialment en les línies C7 (que porta a l’Hospital) i la C6 (que va a Rubí a través de la urbanització de Can Campanyà). En canvi, el transport escolar va funcionar amb normalitat a les escoles i per a totes les urbanitzacions.

Reforç dels serveis municipals

La Policia Local va actuar directament en 38 incidències per atendre inundacions, esllavissades i  caigudes d’arbres i de murs. A més, es va fer un control intermitent en 9 punts inundables del municipi obrir els embornals per evacuar l’aigua, senyalitzar les zones i tallar el trànsit en cas que fos necessari.

Per atendre totes les incidències, es van reforçar els serveis municipals incorporant més efectius tant a la Policia Local com a la Brigada i serveis municipals de neteja.

En concret, es va incrementar el nombre d’agents de policies fins a 14, el personal de la Brigada va continuar treballant durant tota la tarda i quatre administratives es van incorporar al servei d’atenció telefònica per atendre els veïns. El departament de Serveis Socials també va estar operatiu durant tot el dia  per fer front a les incidències personals que poguessin sorgir.

Voluntaris

A més, es va comptar amb el suport dels voluntaris de l’ADF que es van encarregar de retirar arbres caiguts a la via i van col·laborar en les tasques de neteja. Els voluntaris de Protecció Civil també van col·laborar en la regulació del trànsit i en d’altres tasques de suport.

L’Ajuntament de Castellbisbal agraeix la feina i l’excel·lent resposta de totes les persones que durant el dia d’ahir van col·laborar per poder fer front a totes les incidències així com a totes aquelles persones que van fer tot el que estava al seu abast per netejar els espais públics que van patir alguna mena d’afectació.

Darrera actualització: 16.11.2018 | 15:09