L’Ajuntament restaura el fanal de la Plaça de l’Església

Dimecres, 11 de novembre de 2020 a les 00:00

La peça, del 1948,  s’ha retirat de la Plaça i la previsió es tornar-la a col·locar al seu lloc habitual abans del Nadal, un cop acabades les tasques de manteniment que se li han de fer


Aquesta setmana, operaris de la Brigada Municipal han retirat el fanal de la Plaça de l’Església per poder començar els treballs de manteniment de la peça, que patia alguns desperfectes provocats pel pas del temps.

La part més important de la restauració consistirà en substituir la base de pedra del fanal per una reproducció idèntica de l’original, que estava molt malmesa. Els treballs s’han encarregat a l’empresa Peraire, especialitzada en aquest tipus de reconstruccions i responsable de restaurar peces patrimonials com ara les quatre columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc.

A més, es renovarà la instal·lació elèctrica del fanal amb una nova il·luminació led i es repintarà i repararà l’estructura de ferro. Aquesta tasca la farà la ferreria Balsells, empresa local en mans dels hereus del ferrer del poble, Rafael Balsells, que va construir el fanal. Amb aquesta intervenció, ja seran tres les generacions de la família que participen en la restauració de la peça, creada per l’avi, restaurada pel tiet als anys 90 i ara reparada pels nets.

Es preveu que les tasques de manteniment del fanal estiguin enllestides d’aquí a un mes, aproximadament, de manera que la peça tornarà a ocupar el seu lloc habitual al bell mig de la Plaça de l’Església abans de les festes de Nadal.

Un fanal amb molta història

L’any 1948, es va instal·lar el fanal a la Plaça de l’Església en substitució de la font modernista que hi havia i que commemorava l’arribada de l’aigua a Castellbisbal.

La peça està format per un fus de ferro colat de quatre metres d’alçada amb quatre braços de llum a la part superior que apunten cap als quatre punts cardinals. A més, la decoració inclou l’escut del poble.

Amb el pas del temps, i tant pel seu disseny com per la seva ubicació, el fanal de la Plaça de l’Església s’ha convertit en un element patrimonial característic de Castellbisbal.

Darrera actualització: 18.11.2020 | 13:38