Un 45% de la població de 50 a 69 de Castellbisbal participa en el programa de detecció precoç del càncer de còlon

Divendres, 31 de març de 2023 a les 00:00

Durant les quatre campanyes que s’han fet a Castellbisbal s’han detectat 13 persones amb càncer invasiu i 133 amb pòlips colorectals de diferent risc.

Coincidint amb la celebració, avui, del Dia mundial del càncer de còlon i recte, s’han fet públiques les dades de participació en la campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte que impulsa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de detectar la presència d’aquest tipus de càncer en estadis molt inicials.

A Castellbisbal, entre l’abril i el setembre de 2022 s’ha dut a terme la quarta ronda del programa de cribratge. Hi han participat un total de 1.378 persones, el que suposa un 45% de la població d’homes i dones entre 50 i 69 anys, a qui es dirigeix la campanya. Aquestes xifres suposen una baixada de la participació de gairebé 5 punts respecte a la convocatòria anterior, quan es va assolir una participació del 49,8%.

Cal recordar que el càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer i s’ha demostrat que la detecció precoç és fonamental per reduir la mortalitat per aquest tipus de tumor. Per això, les autoritats sanitàries insisteixen en la necessitat que tothom es faci la prova per detectar el màxim nombre de casos i al més aviat possible.

Resultats

Del total de 1.378 proves realitzades a Castellbisbal durant la darrera convocatòria del programa, un 2,7% han resultats positives i han permès la detecció de tres persones amb càncer invasiu, dos amb lesions d’alt risc, set amb risc intermedi i 14 amb lesions de baix risc.

Des de la seva posada en funcionament, el programa de cribratge ha permès detectar 13 persones amb càncer invasiu i 133 amb pòlips colorectals de diferent risc a Castellbisbal.

Propera campanya

La campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte es fa cada dos anys i, per tant, està previst que al 2024 tingui lloc la propera ronda del programa a Castellbisbal. Totes les persones de 50 a 69 anys empadronades al municipi rebran una carta on se’ls explicarà la conveniència de fer-se la prova i la manera com realitzar-la.

Darrera actualització: 21.06.2023 | 16:55