Un estudi sobre el domini de l’Hospital de la Santa Creu al municipi guanya la 6a Beca de recerca sobre Castellbisbal

Dijous, 27 de gener de 2022 a les 00:00

El projecte, de l’historiador Pol Bridgewater, té com a objectiu aprofundir en aspectes claus de la vida a Castellbisbal durant l’Edat Moderna.


L’historiador Pol Bridgewater i el seu estudi El domini de l’Hospital de la Santa Creu sobre Castellbisbal entre els segles XVI i XVII han estat guanyadors de la sisena edició de la Beca de recerca sobre Castellbisbal que convoca l’Arxiu Municipal.

Segons el jurat, format per un comitè d’experts, la proposta permetrà pal·liar buits importants en el coneixement de la vida a Castellbisbal durant l’Edat Moderna i donarà continuïtat a alguns dels estudis que ja han estat premiats prèviament amb la beca de recerca. En aquest sentit, el projecte guanyador d’enguany té com a objectiu estudiar la incorporació de Castellbisbal en els dominis senyorials de l’Hospital de la Santa Creu i analitzar l’exercici d’aquesta influència durant els segles XVI i XVII, fet que permetrà aprofundir en aspectes claus de la vida al municipi durant etapa moderna, poc estudiada en comparació amb el període medieval i contemporani. Més concretament, l’estudi pretén definir els termes de la pèrdua del castell i estudiar el primer període de domini senyorial de l’Hospital de la Santa Creu, reconstruint la forma d’explotació del territori i l’estructura de la propietat a partir dels documents pel cobrament de drets de l’Hospital.

Sobre la Beca de recerca

La Beca de recerca sobre Castellbisbal, que està dotada amb 4.000 euros, té com a objectiu millorar el coneixement de la història i patrimoni del municipi, incentivant-ne la recerca sobre temes inèdits o poc coneguts.  

La vida al poble durant l’Alta Edat Mitjana, les disputes judicials a l’entorn de la possessió del castell, com vivien les famílies a Castellbisbal entre els anys 1572 i 1830, el creixement urbanístic del terme municipal fins al 2000 o l’educació durant la postguerra i el franquisme són alguns dels projectes que ja s’han finançat amb la Beca de recerca.

Darrera actualització: 27.01.2022 | 10:19