Control de la plaga de la processionària

Diumenge, 18 de febrer de 2024

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter (una papallona) fàcil d’identificar perquè fa bosses de fils sedosos a les branques dels pins. També se’n pot detectar la seva presència per les processons d’erugues que es mouen per terra i que li donen el seu nom característic.

Durant l’hivern, les erugues formen bosses a les branques dels pins i acostumen a sortir durant la nit per alimentar-se de les fulles. Generalment, la processionària baixa de l’arbre durant els mesos de febrer i març, però, com a conseqüència del canvi climàtic i la sequera, aquest període es pot avançar al desembre. Un cop a terra, les erugues busquen llocs on enterrar-se per formar els capolls que els permetran convertir-se en papallones. És durant aquests mesos quan es poden veure les anomenades processons.

És perillosa?

Els pèls d’aquesta eruga, anomenats tricomes, poden provocar molèsties i problemes de salut en les persones i animals, sobretot en els gossos.

Els efectes poden ser irritacions en nas i ulls o reaccions al·lèrgiques. En el cas dels animals, aquests pèls els poden produir inflamacions a les parpelles o el nas. Si l’animal s’hi apropa més del compte o se’ls menja podria arribar a patir inflamacions a la boca, asfíxia o pèrdua de la llengua i els llavis ens els casos més greus.

Com es tracta aquesta plaga a Castellbisbal?

L'Ajuntament realitza a la tardor tractaments fitosanitaris preventius per evitar o minimitzar la proliferació de la plaga de la processionària que afecta les pinedes dels parcs i zones verdes municipals adjacents a nuclis habitats. El tractament principal és de tipus fumigació i s'acostuma a fer per les nits, durant el mes de novembre.

Posteriorment, a partir del mes gener, es fan inspeccions per detectar si hi ha bosses a les capçades dels arbres. En cas que en quedin es retiren manualment, i/o es posen trampes de captura als troncs dels pins. 

L’Ajuntament fa anualment aquests tractaments de control de la plaga de la processionària del pi als parcs i zones verdes, tant del nucli urbà com de les urbanitzacions, que són de titularitat municipal. Als boscos municipals només s’actua parcialment a la franja de protecció contra incendis, quan és accessible amb motobomba.

Pel que fa a les finques particulars i als boscos de titularitat privada, són les propietats les responsables de fer la retirada.

Darrera actualització: 18.02.2024 | 20:44