Monografia: Castellbisbal, una història pota-roja

Divendres, 22 d’abril de 2022

L'Ajuntament de Castellbisbal ha editat el llibre Castellbisbal, una història pota-roja. De l’antiguitat al 1979, és una publicació que vol difondre la història i el patrimoni del municipi.

S'inicia amb les primeres poblacions humanes documentades i especialment de l’època ibèrica i romana. Sens dubte el període romà serà el primer que deixa restes arqueològiques i arquitectòniques significatives com el Pont del Diable i Arc de Triomf. Les crisis del segle i ja després l’antiguitat tardana signifiquen un canvi important en les formes de poblament que tindran continuïtat fins a l’alta edat mitjana.

El 1012 es té la primera referència documental de Castellbisbal i és el pòrtic de l’edat mitjana, caracteritzada pel castell i les disputes pels drets sobre Castellbisbal entre la monarquia, el bisbe de Barcelona, l’alta noblesa i els castellbisbalencs. Aquests conflictes, amb més o menys intensitat, duraran fins al tercer quart del segle XVI en què es produeixen importants transformacions que donen per tancades dinàmiques de l’època medieval.

L’època moderna, que s’estén des del 1578 fins al 1833 està marcada pels fets bèl·lics i polítics del país (Revolta catalana i guerra del 1640-1652, Guerra de Successió, Guerra del Francès...), essent un moment de grans transformacions a Castellbisbal des del punt de vista demogràfic, social, cultural i per al govern municipal.

L’inici del regnat d’Isabel II, el 1833, marca la fi legal de l’Antic Règim i l’inici de l’època contemporània a Castellbisbal. El capítol retrata les transformacions en tots els nivells i la convulsa història política i social durant poc menys de 150 anys, fins al 1979 quan va entrar en vigor la Constitució del 1978 i la restauració de la monarquia constitucional després de la Segona República i de la dictadura de Francisco Franco.

L’evolució històrica de Castellbisbal ha deixat diversos edificis i elements artístics que configuren una imatge extensa i completa dels diversos estils artístics. Aquests elements significatius del terme s’estudien en un capítol específic que ens en permet el coneixement valorització

El llibre es tanca amb un últim capítol dedicat a les fonts del coneixement, és a dir els documents, restes arqueològiques, i materials, que l’historiador estudia per fer un relat científic, rigorós i al màxim de complet possible sobre l’evolució d’un territori o grup humà. En concret, es repassen els fons documentals vinculats a Castellbisbal de diversos arxius, jaciments arqueològics i altres elements que han permès la redacció d’aquest llibre i que han de permetre estudis científics posteriors.

On comprar-lo en paper?

Podeu comprar el llibre per 25 euros als següents punts:

Si no viviu a Castellbisbal i desitgeu que us l’enviem per correu postal (sense cost per l’enviament) ens heu d’enviar un correu electrònic a l’adreça: arxiu@castellbisbal.cat indicant el vostre nom i cognoms i adreça postal per l’enviament. Un cop rebut us enviarem la informació per fer el pagament mitjançant transferència bancària.

Com consultar el llibre en format electrònic?

Podeu consultar gratuïtament el llibre, dividit per capítols, a l'apartat dedicat a la història de Castellbisbal (www.castellbisbal.cat/historia)

Per llegir-lo heu de tenir instal·lat qualsevol lector gratuït de PDF.

Darrera actualització: 27.02.2024 | 17:02