Castellbisbal es beneficiarà d’una rebaixa del Tribut Metropolità a partir del 2021

Dijous, 29 d'octubre de 2020 a les 00:00

L’AMB s’ha compromès a aprovar una línia d’ajuts per a les persones propietàries de béns residencials i el petit comerç que, en el cas de Castellbisbal, els permetrà recuperar el 40% de la quota pagada de l’impost corresponent a l’any 2020.


El Consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) celebrat aquesta setmana ha fet l’aprovació inicial de l’ordenança fiscal del Tribut Metropolità (TM) per al 2021. La proposta, que ha de passar un període d’exposició pública de 30 dies en què es podran presentar al·legacions, modifica la normativa actual, de manera que a partir de l’any vinent Castellbisbal es podrà beneficiar d’una rebaixa d’aquest impost, equiparable al que enguany es començarà a aplicar a altres municipis.

De moment, però, les quotes del Tribut Metropolità a Castellbisbal d’aquest 2020 seran molt semblants a les de l’any passat. Així ho determina l’estudi extern encarregat a principis d’any per l’Ajuntament amb l’objectiu de revisar la base del càlcul d’aquest impost que gestiona l’AMB i aconseguir una rebaixa dels imports a pagar per les persones i empreses afectades.

L’estudi s’ha fet aplicant la normativa metropolitana que regula el TM, que parteix dels valors cadastrals de l’IBI corresponents a l’any 2005 per calcular la quota a pagar. A Castellbisbal la revisió dels valors cadastrals es va fer un any abans, al 2004, i això fa que el punt de partida per calcular el tribut sigui molt més elevat que el de la majoria de municipis que, o bé no havien fet cap revisió en anys anteriors o bé la van fer després del 2005. 

Amb l’objectiu d’aconseguir unes quotes a pagar més justes i equitatives, l’Ajuntament va presentar el mes de juny uns nous càlculs a l’AMB, en els quals s’equiparaven els valors cadastrals de Castellbisbal al de la major part dels municipis de la segona corona metropolitana. L’AMB, però, finalment no ha acceptat la proposta, al·legant que no compleix amb la normativa metropolitana.

L’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, que valora aquesta situació de “discriminatòria”, ha adreçat una carta a tots els ciutadans i les empreses del municipi explicant la situació i anunciant que l’Ajuntament continuarà reclamant a l’AMB “solucions per aconseguir un TM més equitatiu”.

Fruit de les negociacions, el Consell Metropolità ha aprovat la modificació de la normativa que regula el TM, de manera que a partir del 2021 els rebuts d’aquest impost que paguem a Castellbisbal, experimentaran una rebaixa en l’import, equiparable al de la resta de municipis. A més, l’AMB també s’ha compromès a aprovar una línia d’ajuts per a les persones propietàries de béns residencials i el petit comerç de Castellbisbal, que els permetrà recuperar el 40% de la quota pagada del TM corresponent a l’any 2020. 

Darrera actualització: 29.10.2020 | 11:14