Nou servei d’autopréstec a la Biblioteca Josep Mateu i Miró

Dijous, 5 de gener de 2023 a les 00:00

A partir de la setmana vinent s’implementarà una nova tecnologia que permetrà més autonomia per a les persones usuàries i d’una major seguretat i control documental.


L’Ajuntament en la seva aposta pels serveis públics vetlla per la millora constant dels equipaments i serveis educatius i culturals, com és la Biblioteca del municipi. Enguany, la inversió més destacable és la incorporació d’aquest nou sistema RFID, que ha suposat un cost de 19.965 euros finançat íntegrament per l’Ajuntament, i que suma a d’altres accions com el manteniment de l’equipament, o el desenvolupament d’activitats pedagògiques com el Lletres i Vins, els Clubs de Lectura i l’activitat dels ODS amb les escoles.

En les biblioteques, la utilització de la tecnologia RFID (sigles de Radio Frequency Identicationy, que significa identificador de radiofreqüència) està pensada principalment per automatitzar la gestió del préstec i el control de seguretat: el sistema està compost de lectors que incorporen antenes que llegeixen les dades emmagatzemades a les etiquetes o xips dels documents. Aquests lectors transformen i transmeten la informació rebuda dels documents a l’aplicació específica que gestiona la tecnologia RFID.

Les millores per a les biblioteques amb l'ús de la tecnologia RFID són múltiples: lectures de documents més ràpides i precises, control de seguretat més fiable, més autonomia i privacitat per a l'usuari perquè li facilita l'autoservei, etc. 

Per tant, a través de la pantalla tàctil, els usuaris podran fer, de manera autònoma, les gestions de:

  • Endur-se documents en préstec i retornar-los.
  • Consultar l'estat del seu compte.
  • Renovar els préstecs.
  • Recollir les seves reserves de documents directament a la prestatgeria de reserves.

El sistema, de funcionament senzill, disposa de pantalla tàctil que indica els passos que cal seguir en les diferents transaccions que s’hi poden fer. També dóna l’opció d’imprimir un rebut amb el resum de les gestions realitzades.

Per fer ús del sistema d’autopréstec és imprescindible portar el carnet de la biblioteca o  tenir-lo descarregat al mòbil (a través de l’app Biblioteques XBM disponible per a Android i Apple). Per a fer els préstecs no cal canviar de carnet. Serveix el carnet de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que es pot utilitzar indistintament a les biblioteques amb servei de préstec tradicional o a les que disposen de radiofreqüència.

Durant els primers mesos d’implementació del nou servei el personal de la biblioteca donarà suport a les usuàries del servei per tal d’ensenyar-los i acompanyar-los en l’ús d’aquest. 

Darrera actualització: 09.01.2023 | 09:02