Nova edició de la campanya de detecció precoç del càncer de còlon

Divendres, 13 de maig de 2022 a les 09:30

La iniciativa es fa per quarta vegada al nostre poble. En les tres edicions anteriors s'han detectat un total de 120 casos de lesions, 10 dels quals han estat càncers invasius.

Aquesta primavera, torna a fer-se, a Castellbisbal, la campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte. Serà la quarta vegada que aquesta iniciativa arriba al nostre poble després que l’any 2016 es va fer per primer cop. Es tracta d’un programa que impulsa el Departament de Salut de la Generalitat amb l’objectiu de detectar la presència d’aquest tipus de càncer en estadis molt inicials.

El càncer de colon i recte és la segona causa de mort per càncer a Catalunya i la detecció precoç de la malaltia és bàsica perquè si es detecta a temps és més fàcil de curar, ja que els tractaments són més efectius i menys agressius.

En les tres accions anteriors fetes al nostre poble, la campanya ha permès diagnosticar 10 persones amb càncer invasiu i 110 persones més amb lesions de diferents graus: 35 casos, de baix risc; 42 casos, de risc intermedi i 33 casos, d’alt risc.

Dades de participació
A Castellbisbal, la  darrera convocatòria d’aquesta campanya es va fer durant la tardor del 2020 i hi van participar el 49,8 % de les persones que hi estaven convocades. Es tracta del percentatge més alt des de la posada en marxa d’aquest programa al nostre poble, ja que en la primera ronda es va assolir el 40,54 % de participació i en la segona, el 43,26%.

Tot i que aquesta participació es situï entre les més altes de la comarca, les autoritats sanitàries insisteixen en la necessitat que tothom es faci la prova per detectar el màxim nombre de casos i al més aviat possible.

Qui pot participar en la campanya?
La campanya de detecció precoç del càncer de còlon s’adreça a persones de 50 a 69 anys que rebran una carta on se’ls explicarà la conveniència de fer-se la prova i la manera com realitzar-la; en cas de no rebre-la, es pot demanar informació al Parc Taulí. Per participar en el programa, cal anar a una de les quatre farmàcies  de Castellbisbal on els lliuraran els materials que necessiten i els explicaran com han de fer-se la prova

Dades de contacte amb el Parc Taulí

 

Darrera actualització: 13.05.2022 | 10:19