El Baròmetre del Tercer Sector situa Castellbisbal entre els tres municipis de l’àrea metropolitana que més diners concedeixen en subvencions a entitats

Dilluns, 24 de gener de 2022 a les 09:00

El Baròmetre l’ha impulsat la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i l’anàlisi de les dades ha anat a càrrec de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.


El Baròmetre del Tercer Sector Social destaca Castellbisbal com el tercer municipi de l’àrea metropolitana que més despesa per habitant va fer en concepte de concessió de subvencions, al 2020. En concret, l’estudi estableix que Castellbisbal va destinar 553.157 euros en aportacions a entitats; el que representa 44,1 € per habitant. D’aquesta manera, Castellbisbal només té per davant les poblacions del Prat de Llobregat (amb 52,2 €/habitant) i Sant Vicenç dels Horts (50,74 €/habitant).

Segons l’estudi, aquests tres municipis es situen molt per damunt de la resta, ja que la següent ciutat metropolitana amb major aportació en subvencions és Cornellà que es troba 15 punts per sota de Castellbisbal (29,44 €/habitant).

El Baròmetre del Tercer Sector és una eina elaborada conjuntament per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de conèixer la realitat de les entitats del tercer sector. Pel que fa a l’anàlisi econòmica, s’ha fet a partir de la informació que els ajuntaments han de facilitar, per llei, a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS). El tractament i l’anàlisi de les dades ha anat a càrrec de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.

  • Podeu veure una relació amb les aportacions de cada municipi en aquest enllaç
  • Podeu accedir a les dades de Castellbisbal de la BDNS a través d’aquest enllaç

A més de les dades econòmiques, el Baròmetre també detalla d’altres qüestions com que, al 2020, es van haver d’intensificar les accions per ajudar les persones que vivien de l’economia submergida, les dones víctimes de violència masclista, les persones migrades, les persones sense llar o el jovent en situació de risc.

  • Podeu veure el Baròmetre complet aquí
  • Podeu veure un resum del Baròmetre aquí

Adaptació dels ajuntaments a la COVID-19
El Baròmetre també analitza de quina manera els ens locals s’han pogut adaptar a les noves necessitats derivades de la pandèmia i, en aquest sentit, destaca que els municipis amb menys població i recursos més limitats no van poder desplegar polítiques d’emergència en acció social.

Tot i que el baròmetre no s’hi refereix concretament, en el cas de Castellbisbal, l’Ajuntament va desplegar un pla de contingència social i econòmic  poc després de l’esclat de la pandèmia i en relació amb els serveis municipals es van adaptar i se’n van crear de nous per atendre les necessitats que poguessin sorgir arrel del confinament.

Un altre dels punts que el baròmetre valora és la capacitat que han tingut els organismes i ens per adaptar les convocatòries de subvencions i els ajuts a la nova realitat. En aquest sentit, Castellbisbal també va saber adaptar-se incorporant modificacions en les convocatòries d’ajuts socials per donar cabuda a les persones que van perdre la seva feina o van veure reduir els seus ingressos per la COVID-19.

Darrera actualització: 24.01.2022 | 09:42